• Το μόνο που διασφαλίζει το κατώτατο ημερομίσθιο είναι η ανεργία

    Ξαφνικά από χθες το βράδυ όλοι μιλούν για την ‘εξωφρενική’ απαίτηση της ‘Τρόικα’ να πέσει κι άλλο το κατώτατο ημερομίσθιο και την ‘ηρωική’ δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δε θα γίνουμε Ινδία.

    Το κατώτατο ημερομίσθιο και οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δεν προσφέρουν καμία απολύτως διασφάλιση σε κανέναν. Ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης λειτουργούν σαν αντικίνητρο σε κάθε νέα πρόσληψη ή διατήρηση θέσης εργασίας.

    Κάθε επιχείρηση όταν γνωρίζει ότι είναι ακριβό να προσλάβει νέο υπάλληλο και πρέπει να τον κρατάει έχει-δεν έχει δουλειά και να πληρώνει απίθανα ποσά σε ασφάλιση κλπ, προτιμά να λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό ή να κλείσει εντελώς.

    Η Κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να παίζει τα γνωστά επικοινωνιακά παιχνίδια του ‘ψευτονταή’ ή του ‘εγώ δεν το θέλω – η Τρόικα με πιέζει’, πρέπει επιτέλους να επιδείξει έστω και την ύστατη ώρα, στοιχειώδη σοβαρότητα. Να περικόψει άμεσα και δραστικά όλες τις κρατικές δαπάνες και να απελευθερώσει πλήρως την αγορά εργασίας και επαγγελμάτων. Επιπλέον να προετοιμάζει στοιχειωδώς τα νομοσχέδια, να κάνει σωστά τις απλές πράξεις – στο προσχέδιο προϋπολογισμού σχεδόν κανένα ποσοστό δε συμφωνεί με τα ποσά στα οποία αναφέρεται – να διασφαλίζει τη λειτουργία της κρατικής μηχανής και τα δικαιώματα των πολιτών που θέλουν να εργαστούν, να σπουδάσουν, να παράξουν.

Comments are closed.