Navigation

Ελευθερία στο εσωτερικό, ειρήνη στο εξωτερικό.

Ελευθερία στο εσωτερικό, ειρήνη στο εξωτερικό.

Αυτό είναι όλο κι όλο το σχέδιο.

Εμείς στη Φιλελεύθερη Συμμαχία πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αξίες, προτεραιότητες και ανάγκες. Σε μια ελεύθερη κοινωνία, όλα αυτά εκφράζονται μέσα από τις καθημερινές αποφάσεις και πράξεις των ανθρώπων. Στην Ελλάδα, όμως, το κράτος θεωρεί ότι ξέρει καλύτερα από εμάς ποιές είναι οι αξίες και οι ανάγκες μας. Και ότι είναι καλύτερα να αποφασίζει πριν από εμάς για εμάς. Για το καλό μας, φυσικά. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι οι Έλληνες αδιαφορούμε σε κάθε ευκαιρία για τους κρατικούς περιορισμούς. Το ιδεολογικό κατεστημένο προσπαθεί να μας πείσει ότι συμπεριφερόμαστε ανεύθυνα και ανήθικα. Αλλά, βαθιά μέσα μας, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που είναι ανεύθυνο και ανήθικο είναι το ελληνικό κράτος. Το ανήθικο κράτος που προσπαθεί να επιβάλλει δια της βίας την απόλυτη τάξη ρυθμίζοντας τα πάντα. Το ανήθικο κράτος που έχει καταληφθεί από οργανωμένα συμφέροντα και ολιγάρχες. Αυτό είναι υπεύθυνο για το πλήρες χάος που επικρατεί στη χώρα και όχι η ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων.

Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να δρουν ελεύθερα, με βάση τις δικές τους αξίες, προτεραιότητες και ανάγκες, με μοναδική προϋπόθεση ότι οι πράξεις τους δεν καταπατούν τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων. Γνωρίζουμε ότι το κράτος είναι απαραίτητο, όμως θεωρούμε ότι βασικός του ρόλος δεν είναι ο περιορισμός της ελευθερίας των πολιτών, αλλά αντίθετα η προστασία των δικαιωμάτων τους, η ρύθμιση των θεμάτων που δεν είναι εύκολο να ρυθμιστούν μεμονωμένα από κάθε πολίτη και η βοήθεια και υποστήριξη στους πλέον αδύνατους. Πιστεύουμε σε μια ελεύθερη κοινωνία στην οποία το κράτος περιορίζεται από το κράτος δικαίου. Που οι νόμοι είναι λίγοι, απλοί, σαφείς, σταθεροί και κατανοητοί, ισχύουν για όλους χωρίς εξαιρέσεις, εφαρμόζονται αμερόληπτα και οριοθετούν σφαίρες προσωπικής αυτονομίας στο όριο των οποίων κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να δρα χωρίς να φοβάται την κρατική εξουσία. Πιστεύουμε σε μια ελεύθερη κοινωνία στην οποία όταν το κράτος παρεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων – όπως για παράδειγμα στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της εκπαίδευσης – δεν προσφέρει το ίδιο μια μοναδική και εξ’ ορισμού υποχρεωτική επιλογή, αλλά αντίθετα αφήνει τους πολίτες ελεύθερους να διαλέξουν μεταξύ πολλαπλών επιλογών που προσφέρει τόσο η ελεύθερη αγορά όσο και ο δημόσιος τομέας.

Γνωρίζουμε ότι μια ελεύθερη κοινωνία απελευθερώνει την ανθρώπινη δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και καινοτομία. Και δημιουργεί πλούτο. Γιατί σε μια ελεύθερη κοινωνία οι άνθρωποι δεν πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι άλλους ανθρώπους. Δεν πλουτίζουν κάνοντας τους συμπολίτες τους φτωχότερους. Πλουτίζουν προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες που επιθυμούν άλλοι άνθρωποι. Πλουτίζουν, δηλαδή, κάνοντας τη ζωή των συμπολιτών τους καλύτερη. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι πιο ελεύθερες χώρες είναι και πιο πλούσιες.

Ξέρουμε ότι μια ελεύθερη κοινωνία δεν είναι μια τέλεια κοινωνία, γιατί η κοινωνία απαρτίζεται από ανθρώπους και κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος. Γνωρίζουμε, όμως, ότι ούτε οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες είναι τέλειοι, μεγαλοφυείς ή άγιοι. Γνωρίζουμε ότι η εξουσία διαφθείρει και ότι το κράτος έχει την τάση να επεκτείνεται, να παρεμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων και να περιορίζει σταδιακά την ελευθερία τους. Και πιστεύουμε ότι, ως Έλληνες, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την εξασφάλιση της ελευθερίας για την οποία πολέμησαν οι πρόγονοί μας.

Γνωρίζουμε ότι μια ελεύθερη κοινωνία είναι μια ευέλικτη και δυναμική κοινωνία. Μια κοινωνία που μπορεί να προσαρμοστεί και να αντιμετωπίσει καλύτερα οποιαδήποτε δυσκολία. Μια κοινωνία με αυτοπεποίθηση που δεν φοβάται το διαφορετικό. Μια κοινωνία που δεν βλέπει παντού εχθρούς, αλλά αντίθετα βλέπει γύρω της φίλους, συμμάχους, συνεργάτες και πελάτες. Ταυτόχρονα, όμως, μια ελεύθερη κοινωνία δεν φοβάται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε υπαρκτό κίνδυνο, χωρίς να καταπατήσει τις αρχές της.

Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα που συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της διασφάλισης των ελευθεριών των Ευρωπαίων πολιτών. Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης λιγότερο γραφειοκρατικής, που δεν αυξάνει σταδιακά τις αρμοδιότητές της εις βάρος της εθνικής ανεξαρτησίας των κρατών-μελών, αλλά αντίθετα συμβάλει στη διοικητική αποκέντρωση και την εκχώρηση ευθυνών και αρμοδιοτήτων σε μια οικονομικά και διοικητικά ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση.

Το Πρόγραμμά μας βασίζεται στις αρχές αυτές. Είναι απλό και περιεκτικό γιατί έχουμε δύο στόχους:

  • να αφήσουμε τους ανθρώπους ελεύθερους να ρυθμίσουν οι ίδιοι τη ζωή τους και
  • να διατυπώσουμε ξεκάθαρες θέσεις.

Η ουσία του Προγράμματος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας αποτυπώνεται στα λόγια του Γάλλου κλασικού φιλελεύθερου πολιτικού και οικονομολόγου Φρεντερίκ Μπαστιά: «Ελευθερία στο εσωτερικό, ειρήνη στο εξωτερικό. Αυτό είναι όλο κι όλο το σχέδιο». Σας καλούμε να το διαβάσετε και να το συγκρίνετε με τα προγράμματα όλων των άλλων κομμάτων. Ξέρουμε καλά ότι οι διαφορές είναι τεράστιες. Και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.

Top