Navigation
Δικαιοσύνη

Δικαιοσύνη

Θεωρούμε ότι οι τεράστιες καθυστερήσεις στην απόδοση της δικαιοσύνης ισοδυναμούν με κατάργηση του κράτους δικαίου, μετατρέποντας την κοινωνία σε ζούγκλα όπου νόμος είναι το «δίκιο» του ισχυρότερου. Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε πολλαπλούς παράγοντες και η αντιμετώπισή τους απαιτεί τη λήψη μιας σειράς μέτρων:

  • Αντιμετώπιση της πολυνομίας. Η απονομή της δικαιοσύνης επιβραδύνεται και η ισονομία πλήττεται εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλοί, διάσπαρτοι και συχνά αντικρουόμενοι νόμοι που επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών. Η συνηθισμένη απάντηση στο θέμα αυτό είναι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Εμείς, αντίθετα, θεωρούμε ότι, αν το κοινοβούλιο συνεχίσει να ψηφίζει νέους νόμους και τα Υπουργεία να εκδίδουν νέες αποφάσεις με τους ίδιους ρυθμούς, οποιαδήποτε προσπάθεια κωδικοποίησης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Θεωρούμε ότι η λύση είναι η δραστική διεύρυνση της σφαίρας στην οποία οι άνθρωποι ενεργούν και συνεργάζονται ελεύθερα χωρίς κρατική παρέμβαση.
  • Αποποινικοποίηση αδικημάτων. Η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία δαπανούν υπερβολικούς πόρους στην αντιμετώπιση «εγκλημάτων χωρίς θύματα», όπως η χρήση ναρκωτικών και η πορνεία. Και όπως όλοι γνωρίζουμε η ποινικοποίηση όχι μόνο δεν εξαλείφει τη χρήση ναρκωτικών και την πορνεία, αλλά αντίθετα εκτρέφει την εγκληματικότητα. Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι καμία συναλλαγή μεταξύ συναινούντων ενηλίκων δεν θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα –μια και οι συναλλαγές αυτές δεν έχουν θύματα– και συνεπώς προτείνουμε την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών καθώς και της πορνείας.
  • Ανάπτυξη των θεσμών διαιτησίας και διαμεσολάβησης. Στην Ελλάδα οι θεσμοί, αλλά και η κουλτούρα, διαιτησίας και διαμεσολάβησης είναι ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα οι διαφορές είτε να μην επιλύονται, καταργώντας τις αρχές του κράτους δικαίου, είτε να οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες. Εμείς πιστεύουμε ότι οι διαφορές μεταξύ ανθρώπων ή εταιρειών πρέπει να αντιμετωπίζονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό εξωδικαστικά.
  • Ανάπτυξη πληροφοριακών υποδομών. Μέχρι σήμερα τα έργα πληροφορικής στο χώρο της δικαιοσύνης είναι αποσπασματικά και δεν βοηθούν ούτε στην αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του συστήματος, ούτε και στην απλοποίηση του έργου των δικηγόρων και των πολιτών που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων για το σύνολο των ροών της δικαιοσύνης, η οποία όχι μόνο θα συμβάλει στην επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, αλλά θα αυξήσει και τη διαφάνεια.
Top