Κόμματα: φορείς ιδεών ή πελάτες του Κράτους;
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει όλες εκείνες τις προσπάθειες και τις απόψεις που αφορούν τον περιορισμό των κρατικών δαπανών.
Η λειτουργία των κομμάτων είναι σημαντική για τη δημοκρατία όμως οι αθρόες επιδοτήσεις προς αυτά, τα έχουν καταστήσει μηχανισμούς εθισμένους και πλήρως εξαρτημένους από το Κράτος αντί να είναι αυτόνομοι θεσμοί που θα ελέγχουν τη λειτουργία του.
Για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία ανακύπτει ένα σημαντικό ηθικό θέμα αφού κόμματα που έχουν πρόσβαση στον κρατικό προϋπολογισμό ορίζουν τη χρηματοδότηση που θα λάβουν. Το καθεστώς αυτό προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα στα κατεστημένα κόμματα και ανυπέρβλητα εμπόδια σε νέους σχηματισμούς. Οι ανελαστικές δαπάνες για συμμετοχή στις εκλογές είναι περίπου 50 με 100 χιλιάδες ευρώ (ποσό δυσβάσταχτο για οποιονδήποτε) τη στιγμή που τα κατεστημένα κόμματα επιδοτούνται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο και ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν προεισπράξει τη κρατική επιχορήγηση μέχρι το 2016!
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία συμφωνεί με τις απόψεις κομμάτων όπως η Δράση, η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά που ζητούν περιστολή και εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης για τα κόμματα και μάλιστα στα πλαίσια γνωστών και δοκιμασμένων συστημάτων επιχορήγησης (π.χ το γερμανικό σύστημα που μεταφράζει τη κάθε ψήφο σε 0,70 ευρώ αντί του εξωφρενικού 8,06 ευρώ που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα).
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία δε μπορεί παρα να εκφράσει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι τέτοιου είδους ρηξικέλευθες προτάσεις προέρχονται από κόμματα που είναι είτε εκτός κοινοβουλίου είτε έχουν μικρή αντιπροσωπευτική δύναμη στη Βουλή και όχι από τα κόμματα εξουσίας, τα οποία, κατα τα φαινόμενα, ενδιαφέρονται μονάχα για να πετύχουν τη παραμονή τους στην εξουσία με κάθε κόστος.
Ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων έχει συμβάλει στην ολιγοπωλιακή φύση του πολιτικού συστήματος, εξακολουθεί να συμβάλει στο μαρασμό και δυσλειτουργία της Δημοκρατίας και πρέπει να αλλάξει.