• “Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν θα συμμετάσχει στην κατάρτιση ευρωψηφοδελτίου που συζητείται μετά από επιστολή-πρόσκληση του Προέδρου του ALDE, Guy Verhofstadt. Η επιστολή, που στάλθηκε στις 24 Μαρτίου, είχε τους εξής αποδέκτες: Δημιουργία Ξανά, Δράση, Φιλελεύθερη Συμμαχία, Έλληνες Ευρωπαίους Πολίτες, Κοινωνία Αξιών, Δημοκρατικούς και Ευρώπη Οικολογία.

  Στην πρόταση του ALDE, η Φιλελεύθερη Συμμαχία ήταν από τους αποδέκτες που απάντησαν καταρχήν θετικά για τη συμμετοχή στον εκλογικό συνασπισμό. Η πρόταση περιελάμβανε, επίσης, τη δημιουργία μιας επιτροπής από δύο εκπροσώπους του κάθε συμμετέχοντος κόμματος που θα συζητούσε τις λεπτομέρειες του συνασπισμού. Η επιτροπή αυτή δεν συνεκλήθη ποτέ.

  Το Σάββατο 12/4 ενημερωθήκαμε έκπληκτοι από το Δελτίο Τύπου της Δημιουργίας Ξανά ότι συμμετέχουμε στο συνασπισμό με την ονομασία “Γέφυρες”.

  Θέλουμε να δηλώσουμε ότι:

  – Ουδέποτε κληθήκαμε να συζητήσουμε συμμετοχή σε εκλογικό συνασπισμό με το όνομα “Γέφυρες” (πολλώ δε μάλλον να στηρίξουμε συγκεκριμένο συνδυασμό στις εκλογές της Περιφέρειας Αττικής ή να δεσμευτούμε για περαιτέρω συνεργασία στις εθνικές εκλογές).
  – Ουδέποτε κληθήκαμε προκειμένου να συμμετάσχουμε σε κοινές ομάδες με άλλα κόμματα, για ενοποίηση των θέσεων που θα κατέληγε σε κοινή συνδιάσκεψη.

  Από την Κυριακή 13/4 αναζητήσαμε απαντήσεις για το ΔΤ της Δημιουργίας Ξανά (η οποία αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο εγχείρημα) αλλά οι εξηγήσεις που λάβαμε δεν ήταν πειστικές. Φαίνεται ότι τελικά δεν άλλαξαν πολλά από τον Ιούνιο του 2012 και τις νοοτροπίες αποκλεισμών, αμφιταλαντεύσεων και ηγεμονισμών.

  Η Μόνιμη Γενική Συνέλευση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας αποφάσισε πως μια τέτοια συνεργασία, χωρίς διαφανείς διαδικασίες, ενημέρωση των εμπλεκομένων μερών της, αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση δεν μπορεί να είναι υγιής, και ο μεταρρυθμιστικός χώρος δεν μπορεί να προτείνει αξιόπιστη πρόταση για τη μεταρρύθμιση των θεσμών, αν τα μέρη του δεν μπορούν να κινηθούν και να συνεννοηθούν θεσμικά.

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα παραμείνει αρωγός σε κάθε προσπάθεια που ενώνει ενεργούς πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον της χώρας και υπερασπίζονται το τρίπτυχο της Ελεύθερης Οικονομίας, Ατομικών Δικαιωμάτων και της Ανοιχτής Κοινωνίας.

  Περιττεύει η διαπίστωση πως οι φιλελεύθεροι ψηφίζουν πάντα κατά συνείδηση.

Comments are closed.