• Προγραμματικές Δηλώσεις: κρατιστές εναντίον Ολοκληρωτικών

    Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι προγραμματικές δηλώσεις αποτέλεσαν μια φλύαρη διαδικασία όπου ανάμεσα στις γενικολογίες και στα αναμασήματα, τα κοινοβουλευτικά κόμματα επιβεβαίωσαν τις προθέσεις τους για τη λύση κάθε προβλήματος της ζωής των πολιτών από το Κράτος. Δυστυχώς, ο πιο σημαντικός αντίλογος στο κρατικιστικό ευχολόγιο ήταν η παράθεση ολοκληρωτικών ιδεολογιών που όταν εφαρμόζονται φέρνουν βία, πείνα, ανέχεια, δουλεία, δικατορία και πόλεμο.


    Παρά το ότι ακούστηκαν θετικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών για τις αποκρατικοποιήσεις, εμείς θεωρούμε ότι έτσι όπως διατυπώθηκαν είναι μια φενάκη. Ο παρεοκρατισμός που επί χρόνια κρύβεται πίσω από την τακτική της αντικατάστασης του κρατικού μονοπωλίου με ένα ιδιωτικό, κάτι που οι κρατιστές ονομάζουν “αποκρατικοποίηση” ή “ιδιωτικοποίηση” δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το κράτος πρέπει να αποσυρθεί από το επιχειρείν και να αφήσει την αγορά να κινηθεί ελεύθερα χωρίς τεχνητά εμπόδια και “ρυθμιστικές αρχές” τύπου ΡΑΕ. Χρειαζόμαστε ελεύθερη αγορά και ένα μικρό και επιτελικό κράτος που θα φροντίζει ο ανταγωνισμός να γίνεται επί ίσοις όροις.

    Έχοντας μάλιστα ξανακούσει παρόμοιες εξαγγελίες για αποκρατικοποιήσεις, φοβόμαστε ότι οι όποιες προσπάθειες για την υλοποίησή τους, θα συναντήσουν αντιδράσεις εντός και εκτός της κυβέρνησης. Κατα πάσα πιθανότητα, στο τέλος θα πραγματοποιηθούν πολύ λίγα και με πολύ καθυστέρηση.

    Η απόσυρση του Κράτους από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα θα επιτευχθεί όταν περάσουν στην κοινωνία οι ιδέες της ελεύθερης οικονομίας και η κατανόηση της αξίας του περιορισμένου κράτους και όχι επειδή μια κυβέρνηση ανήγγειλε αποκρατικοποιήσεις.

    Πιο χτυπητή από την απογοήτευση μας για την ποιότητα του λόγου των βουλευτών που αγόρευσαν, και των ‘συμβολικών’ αποχωρήσεων από την αίθουσα της Βουλής, ήταν η απουσία των φιλελεύθερων φωνών στο κοινοβούλιο. Καθίσταται πλέον φανερό ότι ο ευρύτερος φιλελεύθερος χώρος θα πρέπει να δουλέψει πιο εντατικά για να αποκτήσει έρεισμα στο εκλογικό σώμα και παρουσία στην Ελληνική Βουλή.

Comments are closed.