• Πολιτική ορθότητα εναντίον ελευθερίας της έκφρασης;

    Με αφορμή την δήλωση της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου και τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου με απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), η Φιλελεύθερη Συμμαχία καταδικάζει γι’ακόμα μια φορά το ρατσισμό που τον θεωρεί ως ένα απεχθές σύμπτωμα ανώριμων μυαλών και ανώριμων κοινωνιών.
    Όμως διώξεις και αποκλεισμοί για αυτές τις απόψεις μπορεί να φέρουν συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκονται. Η κυρία Βούλα Παπαχρήστου τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από την Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα για έναν ανόητο αστεϊσμό, που πιθανώς περιέχει ψήγματα ρατσιστικής ιδεολογίας, τον οποίο ανακάλεσε ζητώντας συγγνώμη.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία αναγνωρίζει το δικαίωμα των διεθνών και εγχώριων οργανισμών όπως η ΔΟΕ και η ΕΟΕ να εφαρμόζουν τους δικούς τους κανονισμούς, να απαιτούν συγκεκριμένες συμπεριφορές και να αποκλείουν όσους δεν συμμορφώνονται. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί οι οργανισμοί και οι κανονισμοί τους είναι υπεράνω κριτικής.

    Ιδιαίτερα όταν αυτοί οι οργανισμοί έχουν μονοπωλιακό χαρακτήρα και χρηματοδοτούνται από το Κράτος, τότε θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να δείχνουν ότι σέβονται την ελευθερία της έκφρασης του καθενός χωρις το φόβο οποιασδήποτε δίωξης. Επιπλέον θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να ακολουθούνται στοιχειώδεις νομικές διαδικασίες και αρχές όπως η δυνατότητα απολογίας του κατηγορούμενου και το τεκμήριο της αθωότητας. Ο τρόπος αποκλεισμού της αθλήτριας δημιούργησε πολλά ερωτήματα για τα παραπάνω θέματα.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία στέκεται και θα στέκεται απέναντι στο φαιοκόκκινο μέτωπο της συντήρησης και της ανελευθερίας αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να πρεσβεύει τις απόψεις του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραβιάζει την ελευθερία των γύρω του.

Comments are closed.