• Ελευθερία της έκφρασης, το καλύτερο όπλο ενάντια στο ρατσισμό

    Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση νομίζει πως μπορεί να εξαλείψει το ρατσισμό ‘με ένα νόμο’.

    Το περιστατικό με το υπό συζήτηση “αντιρατσιστικό” νομοσχέδιο, ψήγματα  μόνο του οποίου δόθηκαν επιλεκτικά στη δημοσιότητα κατά την πάγια κρατικίστικη αντίληψη της εκάστοτε κυβέρνησης, αποδεικνύει γιατί η  ελευθερία του λόγου δεν μπορεί να τίθεται υπό περιορισμούς και υποσημειώσεις.

    Οι φιλελεύθεροι πιστεύουμε ότι η προσπάθεια να επιβληθεί η σύνεση και η  αρετή από μια κυβέρνηση τείνει ανέκαθεν προς την αποτυχία. Αν η ποιότητα  μιας κοινότητας καθορίζεται από την απαγόρευση διαφωνίας στο τί είναι  συνετό και άριστο, τότε αυτή η κοινότητα είναι πλασματική και απατηλή.

    Οι συντηρητικοί και οι αριστεροί εξίσου θεωρούν ότι είναι δόκιμη η χρήση εξαναγκασμού για την ενθάρρυνση της κοινωνίας προς το  “κοινό καλό” μεταξύ άλλων με την απαγόρευση συγκεκριμένων ιδεών ή τρόπου  ζωής ή επιβάλλοντας συγκεκριμένες ομογενοποιημένες συμπεριφορές στα μέλη της. Υποστηρίζουμε ότι αν μια κοινωνία μπορεί να ανθίσει μόνο σε ατμόσφαιρα καταπίεσης, τότε δεν είναι καθόλου θεμιτή κοινωνία.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία με ανακοίνωσή της από το Μάρτιο 2011 είχε καταδικάσει κάθε απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας του λόγου και όπως και τότε καλούμε  ‘……κάθε πολίτη αλλά και όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας, της μετριοπάθειας, της ανεκτικότητας και της διαφορετικότητας, να συνεχίσουν να καταδικάζουν και να επιχειρηματολογούν ενάντια σε κάθε μισαλλόδοξη ιδεολογία και πρακτική και να μην εκχωρήσουν στο Κράτος μέσω της Δικαιοσύνης κάτι που πρωτίστως αποτελεί ατομική υποχρέωση και δικαίωμα όλων μας. ‘

Comments are closed.