• Όχι στη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον πανευρωπαϊκό φόρο περιουσίας

    Πανευρωπαϊκό φόρο επί της περιουσίας προτείνει η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να αυξήσει τους πόρους που αποσπούν τα ευρωπαϊκά κράτη από την ιδιωτική οικονομία.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προειδοποιεί πως ένα τέτοιο μετρό θα είναι άδικο κοντόφθαλμο, και πως οδηγεί την ΕΕ στην λάθος κατεύθυνση οικονομικά και πολιτικά.

    Η αδικία της φορολόγησης του πλούτου έγκειται στο γεγονός πως πρόκειται για διπλή – ίσως και τριπλή – φορολόγηση του ίδιου εισοδήματος, δεδομένου πως κάθε περιουσιακό στοιχείο έχει ήδη φορολογηθεί α) κατά την είσπραξη από τον φορολογούμενο υπό την μορφή του φόρου εισοδήματος, και β) κατά την αγορά του περιουσιακού στοιχείου υπό την μορφή ΦΠΑ η αλλού φόρου συναλλαγής.

    Τα παραδείγματα των επιχειρήσεων που επιλέγουν να μεταφερθούν σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία είναι πολλά.  Το ίδιο κι εκείνα των επιτυχημένων ιδιωτών που αφήνουν τις Ευρωπαϊκές πατρίδες τους σε αναζητηση πιο φιλικού φορολογικού περιβάλλοντος.  Όλα αυτά μας δείχνουν πως τα κράτη της ΕΕ βρίσκονται ήδη στην λάθος πλευρά της καμπύλης Laffer ώστε να προσμένουν σε κάτι παραπάνω από μια πρόσκαιρη αύξηση των εσόδων τους – μέχρι δηλαδή να βρουν οι φορολογούμενοι τρόπο να απαλλαγούν από τα φορολογήσιμα περιουσιακά στοιχεία τους.  Κατά συνέπεια, ένα τέτοιο μετρό όχι μόνο θα μειώσει τα κρατικά έσοδα μακροπρόθεσμα, αλλά θα πιέσει ακόμη πιο χαμηλά τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων των ευρωπαίων πολιτών – ακόμη κι εκείνων που δεν έχουν στην κατοχή τους αρκετά μεγάλη περιουσία ώστε να εμπίπτει στα όρια της προτεινόμενης φορολόγησης. Επιπλέον, θα ωθήσει ακόμη περισσότερα άτομα των οποίων οι ικανότητες είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάπτυξη, εκτός της ΕΕ.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι υπέρ του διακρατικού φορολογικού ανταγωνισμού και σταθερά αντίθετη στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης πολιτών κι επιχειρήσεων, είτε αυτή προέρχεται από τις εθνικές κυβερνήσεις είτε από την ΕΕ.

Comments are closed.