• Παιδεία ελεύθερη από τα σχέδια λίγων

  Η πρόσφατη διαμάχη που ξέσπασε με τις δηλώσεις της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κας Ρεπούση για την κατάργηση των θρησκευτικών και για τις ώρες των αρχαίων, επαναφέρει στο προσκήνιο, το κεντρικό πρόβλημα της Παιδείας σήμερα που είναι η έλλειψη επιλογής και η εκ των άνωθεν επιβολή ενός και μόνο εκπαιδευτικού προγράμματος.


  Γιατί θα πρέπει όλοι να αποφασίζουν για όλους; Γιατί τα μυαλά των παιδιών θα πρέπει να μπαίνουν στο ίδιο καλούπι; Κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με το άλλα, και κάποια στιγμή θα πρέπει να αποκτήσουμε όχι ένα εκπαιδευτικό σύστημα αλλά πολλά, που θα προάγουν την καινοτομία, τη φαντασία και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις διαφορετικές ιδέες.

  Η κα Ρεπούση θα έπρεπε να είναι ελεύθερη να συστήσει το δικό της σχολείο και να επιλέξει τι θα διδάξει. Το ίδιο και οι πολέμιοί της. Και η προτίμηση γονέων και μαθητών να επιβραβεύσει ή να κατακρίνει την κάθε επιλογή.

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει την απελευθέρωση του εκπαιδευτικού συστήματος από τα δεσμά του κεντρικού σχεδιασμού, και τη δυνατότητα για κάθε σχολείο να επιλέγει και να συνθέτει το δικό του εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η πρόταση δεν είναι εξωπραγματική, το σύστημα εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, που για δεκαετίες δεν έχουν κανένα περιορισμό στο πρόγραμμα τους, αλλά που σύμφωνα με εξωτερικούς εξεταστικούς οργανισμούς τα παιδιά επιτυγχάνουν ένα καλό επίπεδο γνώσης.

  Χρειαζόμαστε μια Παιδεία που θα μπορέσει να δώσει τα εφόδια στα παιδιά,  για να προσαρμοστούν,  να αντιμετωπίσουν και να ωφεληθούν από τις καταιγιστικές αλλαγές που έρχονται σε αυτόν τον αιώνα.
  Η κα Ρεπούση και οι αντιπαλοί της θα πρέπει να καταλάβουν πως κεντρικά σχεδιασμένες λύσεις θα καταλήγουν στη μετριότητα και στο τέλμα.

Comments are closed.