• Ο συμφωνημένος ορισμός τιμών και η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά αποτελούν κακουργήματα

     H Φιλελεύθερη Συμμαχία, με αφορμή την απεργία πείνας επιχειρηματία έξω από το  κτήριο της Επιτροπής Ανταγωνισμού με αίτημα την πάταξη των καρτέλ, συνυπογράφει αυτό το αίτημά του. Ο επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος Τενέζος, βρίσκεται σήμερα στη τέταρτη μέρα της απεργίας πείνας, έξω από το  κτήριο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οδό Πατησίων 70, ζητώντας πραγματική πολιτική πάταξης των καρτέλ από την Πολιτεία.

    Στην διαμαρτυρία αυτή συμπαραστέκονται και άλλοι θιγόμενοι όπως η «Ένωση Εμπόρων Πετρελαιοειδών Νομού Αττικής» που περιγράφουν και αυτοί από την πλευρά τους την δημιουργία καρτέλ σε βάρος των ιδίων αλλά και των καταναλωτών.

    Οι διαμαρτυρίες αυτές, μεταξύ πολλών άλλων, πιστοποιούν ότι τα καρτέλ κυριαρχούν στην ελληνική αγορά καταργώντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό, ενώ το κράτος παρακολουθεί ως θεατής τα αποτελέσματα αυτών των εγκληματικών πρακτικών που οδηγούν στην αύξηση των τιμών των προϊόντων και την οικονομική αφαίμαξη των καταναλωτών.  

    Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το κράτος όχι μόνο ανέχεται αλλά και εμπλέκεται ενεργά καταργώντας, αυτό το ίδιο, την ελεύθερη αγορά όπως, για παράδειγμα, με τον ορισμό -δια νόμου- των κομίστρων των Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης. Στη προκειμένη περίπτωση μάλιστα ο πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης απαγορεύει ρητά τη μείωση των κομίστρων κάτω από τις οριζόμενες τιμές και προβλέπει, για όσους τις κατεβάσουν, δίωξη για παράβαση των διατάξεων περί αθέμιτου ανταγωνισμού σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 385 του Ποινικού Κώδικα περί … εκβίασης (απόφαση Κ/26147/2169, ΦΕΚ B 856 της 12ης Μαΐου 2008). Δεδομένου ότι η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για ένα προϊόν εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από  το κόστος μεταφοράς του, γίνεται φανερό για ποιών το συμφέρον νομοθετεί η κυβέρνηση… Αποκαλύπτεται επίσης ότι οι πρόσφατοι λεονταρισμοί του κυρίου Χατζηδάκη κατά της ακρίβειας αποτελούν φτηνούς θεατρινισμούς συγκρινόμενους μόνο με εκείνους τους παλαιότερους του κυρίου Κουλούρη. 

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, με προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύει πως αντιλαμβάνεται τον αγώνα κατά της ακρίβειας, και καταγγέλλει στους Έλληνες πολίτες την υποκρισία όλων των κομμάτων που, ενώ κατακρίνουν την αυξανόμενη ακρίβεια, κρύβουν επιμελώς τα αίτιά της και προτείνουν τη μείωσή της με θεατρινισμούς και ευχολόγια.

Comments are closed.