• Ο παραλογισμός του ΕΝΦΙΑ και τα αποτελέσματά του

    H υπόθεση με την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας σε ζευγάρι υπερήλικων για χρέος 200.000 από τον ΕΝΦΙΑ, είναι δυστυχώς το φυσικό επακόλουθο μια στρεβλωμένης φορολόγησης που δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές φοροδοτικές ικανότητες των φορολογουμένων, βασιζόμενη μάλιστα σε λανθασμένες αντικειμενικές αξίες, όπως έχει αποφασίσει η ολομέλεια του ΣΤΕ. Ο ΕΝΦΙΑ, μαζί με οποιοδήποτε μορφή φορολογίας επί των ακινήτων, παραβιάζει με ιδιαίτερα βάναυσο τρόπο μια βασική αρχή των φιλελεύθερων κοινωνιών που είναι το Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία.

    Αντίμετρα για την κατάργηση της οποιασδήποτε μορφής φόρου (φόρος μεταβίβασης, ΕΝΦΙΑ, ΦΜΑΠ κλπ.) επί της ακίνητης ιδιοκτησίας υπάρχουν: από την απόλυση Δημοσίων Υπαλλήλων και την κατάργηση άχρηστων φορέων του Δημοσίου ως την διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, με εκχώρηση της δυνατότητας στους Δήμους να έχουν ένα δημοτικό φόρο που θα είναι και ο μοναδικός φόρος επί του ακινήτου που θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

    Έως τώρα, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έδειξαν μια εχθρική στάση προς την ιδιωτική ιδιοκτησία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, χρησιμοποίησε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ως βασικό προεκλογικό σύνθημα για να κερδίσει τις εκλογές. Εμείς αναρωτιόμαστε για πόσο ακόμα οι ιδιοκτήτες, που είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης, θα εξακολουθούν να τους στηρίζουν;

Comments are closed.