• Γιατί διαγραφή χρέους

  Του Γιώργου Καισάριου

  Πολλή συζήτηση γίνεται επί των ημερών μας σχετικά με το αν το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή όχι και αν θα χρειαστεί νέο κούρεμα.

  Καταρχάς, στο ερώτημα αν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι, η απάντηση είναι ότι είναι. Σημειώστε όμως ότι, ναι μεν είναι βιώσιμο, αλλά με όρους διακρατικού δανεισμού, όχι με όρους αγοράς.

  Ορισμένοι θα πουν στη συνέχεια, “τί μας νοιάζει αν είναι βιώσιμο με όρους διακρατικού δανεισμού, αρκεί να είναι βιώσιμο. Δεν είναι ανάγκη για νέο κούρεμα.”

  Πέραν αυτού, οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα προκύψουν από το 2022 και μετά, όταν θα έχουμε τεράστιες ανανεώσεις ομολόγων να καλύψουμε – 33 δις το 2022, 29 δις το 20123 και 24 δις το 2024.

  Παρόλα αυτά όμως και παρόλο το γεγονός ότι δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι υποχρεώσεις της χώρας από το 2022 και μετά θα καλυφτούν από τους Ευρωπαίους εταίρους, εντούτοις το κούρεμα του Ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει.

  Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αγορά — η πραγματική οικονομία δηλαδή — δύσκολα θα εμπιστευτεί μια οικονομία με ένα χρέος 200% του ΑΕΠ. Είναι τόσο πολλά αυτά τα όποια θα μπορούσαν να πάνε στραβά και τόσα ατυχήματα που θα μπορούσαν να γίνουν, που δύσκολα σε εμπιστεύεται κάποιος προκειμένου να κάνει μια σοβαρή μακροπρόθεσμη επένδυση στη Ελλάδα.

  Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι με διακρατικό δανεισμό, δεν είναι δυνατόν να τιμολογηθεί σωστά το ρίσκο της Ελλάδος από την αγορά.

  Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η αγορά ομολόγων μέσω του επιτοκίου του δεκαετές ομολόγου. Χωρίς μια εύρωστη και ελεύθερη αγορά ομολόγων (έστω υποστηριζόμενη από την ΕΚΤ), η αγορά δεν μπορεί να κοστολογήσει σωστά το ρίσκο της χώρας, με αποτέλεσμα να μην επενδύει στην Ελλάδα.

  Για τους παραπάνω λόγους, είναι επιτακτική η ανάγκη σε κάποια φάση στο μέλλον το διακρατικό χρέος να περάσει στα χέρια της αγοράς. Αυτο όμως δεν πρόκειται να γίνει ποτέ με τα σημερινά δεδομένα, διότι πολύ απλά:

   1. Η αγορά δεν θα δεχτεί ποτέ να κάνει σκάτζα ένα χρέος σχεδόν 200% του ΑΕΠ από τους διακρατικούς δανειστές

   2. Ακομα και αν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει με τους όρους δανεισμού που έχουμε σήμερα – – τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια δηλαδή – –διότι η Ελλαδα δεν θα μπορούσε να πληρώσει ένα τέτοιο κόστος

  Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, που δεν είναι οι μόνοι, είναι ανάγκη να γίνει περαιτέρω κούρεμα του Ελληνικου χρέους.

  Πιστέψτε το ή όχι, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διαγραφή των 3/5 του Ελληνικού χρέους περίπου.

  Θα γίνει άραγε ποτέ κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι ναι, αλλά όχι σήμερα. Για το πότε ενδέχεται να γίνει και με ποιους όρους, θα είναι το αντικείμενο του επόμενου άρθρου. Μείνετε συντονισμένοι.

  *Ο Γιώργος Καισάριος είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο New Deal στις 5 Απριλίου, 2016

Comments are closed.