• Ελευθερία: Η Χρυσή Τομή

  Του Γιώργου Λαμπρίδη

  1. Δεν υπάρχει ελευθερία αν δεν γνωρίζουμε τι είναι.

  2. Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ελάχιστο κράτος.

  3. Δεν υπάρχει ελευθερία με απεριόριστο κράτος.

  Έτσι ξεκινάει το βιβλίο του Leonard E.Read, The Love of Liberty, ένα από τα καλύτερα βιβλία υπέρ της ελευθερίας που κυκλοφόρησαν ποτέ.

  Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή.

  Τι είναι ελευθερία;

  Κάθε άτομο ξεχωριστά, μπορεί να δώσει την δικιά του ερμηνεία στο ερώτημα τι είναι ελευθερία. Υπάρχουν όμως κάποια χαρακτηριστικά στα οποία συμφωνούν οι περισσότεροι.

  Τέτοια είναι: Η ελευθεροτυπία, η ελευθερία του ατόμου να επιχειρεί, η ελευθερία του ατόμου να εκδηλώνει την εθνική του ταυτότητα, την θρησκεία και τις πεποιθήσεις του καθώς και η ελευθερία του ατόμου να ψηφίζει στις εκλογικές διαδικασίες όπως και να ιδρύει φορείς και πολιτικές οργανώσεις.

  Χοντρικά, μπορούμε να πούμε ότι η ελευθερία χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Ατομική Ελευθερία

  • Οικονομική Ελευθερία

  • Πολιτική Ελευθερία

  Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι η ελευθερία είναι αδιαίρετη και εξηγούμαι.

  Δεν μπορεί άτομα ή ομάδες ατόμων να υποστηρίζουν την ελευθερία στον σεξουαλικό προσανατολισμό (ατομική ελευθερία) αλλά παράλληλα να βλέπουν με εχθρικό τρόπο τα άτομα που επιδιώκουν να πλουτίσουν νόμιμα μέσω της επιχειρηματικότητας (οικονομική ελευθερία).

  Και το αντίστροφο.

  Δεν μπορεί άτομα ή ομάδες ατόμων να υποστηρίζουν τον καπιταλισμό και την ελεύθερη αγορά (οικονομική ελευθερία) και ταυτόχρονα να περιθωριοποιούν συμπολίτες τους λόγο θρησκείας (ατομική ελευθερία).

  Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει έλλειψη ελευθερίας. Οτιδήποτε ή οποιοσδήποτε περιορίζει κάποια από τις τρείς κατηγορίες της ελευθερίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως εχθρός αυτής.

  Γιατί δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ελάχιστο κράτος;

  Υπάρχουν δυο ακραίες αλλά και αντίθετες πολιτικές. Η αναρχία (ανοργάνωτο χάος) και ο σοσιαλισμός(οργανωμένο χάος).

  Αναρχία σημαίνει ΚΑΘΟΛΟΥ κράτος. Είναι η πλήρης απουσία διακυβέρνησης και νόμων όπου τελικά οδηγούν στη βία. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες αναρχικών, οι φιλόσοφοι και οι τρομοκράτες. Σε μία κοινωνία όμως χωρίς ελάχιστη κυβέρνηση και νόμους, οι τρομοκράτες θα υπερκαλύψουν με την βία τους φιλόσοφους αναρχικούς δημιουργώντας καταστάσεις ανοργάνωτου χάους.

  Η Σομαλία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας του Siad Barre το 1991, αντίπαλοι πολέμαρχοι χώρισαν τη χώρα σε φατρίες με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας. Οι συνεχείς συγκρούσεις έχουν οδηγήσει το 20% του πληθυσμού στη μετανάστευση ενώ η απουσία νόμων στην έξαρση της πειρατείας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

  Μέρη όπως η Βόρεια Σομαλία είναι σχετικά πιο ελεύθερα. Όμως η απουσία ενός ελάχιστου θεσμικού πλαισίου δημιούργησε μια κατάσταση ανοργάνωτου χάους που περιόρισε την ελευθερία αντί να την αυξήσει.

  Γιατί δεν υπάρχει ελευθερία με απεριόριστο κράτος;

  Εδώ την απάντηση την δίνει ο σοσιαλισμός (οργανωμένο χάος).

  Σοσιαλισμός σημαίνει ΠΑΝΤΟΥ κράτος. Κρατική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής με κεντρική διαχείριση της οικονομίας.

  Γιατί οργανωμένο χάος;

  Γιατί άμα αποφασίσω να οργανώσω και να επιβάλω το πλάνο μου στην ζωή του γείτονά μου, το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι να καταστρέψω την ζωή του καθώς του αφαιρώ την δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής.

  «Οργανωμένα» με το πλάνο μου κατευθύνω την ζωή του στο χάος.

  Η Βενεζουέλα των τελευταίων ετών επιβεβαιώνει γιατί το απεριόριστο κράτος εκτρέπει και μειώνει την ελευθερία σε μια κοινωνία. Πλέον η Βενεζουέλα, λόγο απουσίας οικονομικής ελευθερίας, δεν μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της ούτε τα απαραίτητα αγαθά όπως νερό και ηλεκτρισμός.

  Για αυτό η ελευθερία αποτελεί τη χρυσή τομή.

  Γιατί είναι η καλύτερη επιλογή ανάμεσα σε δυο ακραίες καταστάσεις χάους, οργανωμένου η ανοργάνωτου.

  Είναι η επιλογή που θα δώσει σε κάθε άτομο ξεχωριστά την δυνατότητα να δημιουργήσει, να ρισκάρει, να διαλέξει, να πετύχει αλλά και να αποτύχει.

  Somalia:
  http://www.bbc.com/news/world-africa-14094503
  http://www.bbc.com/news/world-africa-12285365

  Venezuela:
  http://www.ft.com/cms/s/0/697f928a-fa77-11e5-8f41-df5bda8beb40.html#axzz45SWR0P5b

  Facebook: Geor Lab

  * Ο Γιώργος Λαμπρίδης είναι μέλος της Μόνιμης Γενικής Συνέλευσης της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Κλόουν στις 11 Απριλίου, 2016.

Comments are closed.