• Ναι Στο Γήπεδο Χωρίς Εμπόδια η Βοήθεια Από Το Κράτος

  ‘Αρθρο του μέλους της Φιλελεύθερης Συμμαχίας  Χρήστου Μαυρόγιαννη στο ΑΕΚ1924

  Αγαπητέ κε Καλογερόπουλε

  Σε απάντηση της ερωτησής σας στη σελίδα μας στο facebook.

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι κόμμα που υποστηρίζει την ελεύθερη αγορά ως πλαίσιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μέσα στα πλαίσια αυτά η θέση μας για την ανέγερση ποδοσφαιρικού γηπέδου από την ΠΑΕ ΑΕΚ στο χώρο που ανήκει στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ είναι απολύτως υπέρ της ανέγερσης.

  Συγκεκριμένα:

  Υποστηρίζουμε την ανέγερση του γηπέδου όχι μόνο ως απλή έδρα ποδοσφαίρου, αλλά και με χώρους πολλαπλών χρήσεων (εμπορικών, πολιτιστικών κτλ). Θεωρούμε ότι η έδρα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας πρέπει να αποτελεί σοβαρό οικονομικό στήριγμα της ομάδας και να συντελεί στην ευρωστία της, στην περαιτέρω επέκτασή της, αλλά ενδεχομένως και στην αυτοτελή στήριξη άλλων αθλητικών τμημάτων του μητρικού ερασιτεχνικού σωματείου.

  Είμαστε υπέρ των αναπτυξιακών πολιτικών και της απόσυρσης όλων των εμποδίων προς την επιχειρηματικότητα στα πλαίσια του νόμου. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε την ανέγερση του γηπέδου με την παραχώρηση της απαιτούμενης επιφάνειας από το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας. Το υπάρχον αναπτυξιακό πλαίσιο είναι σαφές και επαρκές και η ανέγερση του γηπέδου θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες (θέσεις εργασίας, χώροι στάθμευσης και αναψυχής, δημιουργία landmark τουριστικής χρησιμότητας, κτλ). Τα σχέδια που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα είναι ξεκάθαρο πως δεν αλλοιώνουν ουσιαστικά το άλσος, αλλά αντιθέτως το ενισχύουν και το αναδεικνύουν με συνοδευτικά έργα ανάπλασης που θα εξυπηρετούν όλους τους κατοίκους της περιοχής.

  Είμαστε υπέρ της μείωσης της φορολογίας σε όλα τα επίπεδα και γι’ αυτό είμαστε εναντίον οποιασδήποτε κρατικής χρηματοδότησης του έργου, με πόρους δηλ. που έχουν προέλθει από φορολογία.

  Θεωρούμε ότι ένα ιδιωτικό έργο πρέπει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους διαχειριστές του, ώστε να αποφευχθεί και η μελλοντική πιθανότητα εμπλοκής του κράτους στη διαχείριση ως κάποιου είδους «δικαίωμα» ή «αντάλλαγμα» προς την κρατική συνδρομή. Ο Δήμος και κατ’ επέκτασιν το κράτος δεν μπορεί να ορίζει τους σκοπούς πραγματοποίησης του έργου ενός ιδιωτικού φορέα, αφενός διότι οι κοινωνικοί αυτοί σκοποί που επικαλείται έξυπηρετούνται από την ίδια την ύπαρξη του σωματείου, πολύ περισσότερο όμως από την οικονομική αυτονομία του. Υποστηρίζουμε ανεξάρτητες, διαρκώς αναπτυσσόμενες και υγιείς ποδοσφαιρικές εταιρίες μακριά από τη λογική των κρατικοδίαιτων οργανισμών που επιβαρύνουν με φόρους τον πολίτη για σκοπούς τρίτων και αφήνουν σκιές διαπλοκής στο παρασκήνιο.

  Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη και την επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων.

  Ελληνικές επιχειρήσεις είναι και οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες οι οποίες με τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκούς αγώνες φέρνουν στην ελληνική οικονομία χρήματα και με τις επιτυχίες τους συντελούν στη δημιουργία ενός φιλικού προσώπου όσον αφορά τον επενδυτικό χαρακτήρα της χώρας.

  Η παρουσία μιας ισχυρής ΑΕΚ είναι σημαντική για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

  Θεωρούμε ότι σε βάθος χρόνου η ανέγερση ενός γηπέδου με πλήρεις εμπορικές χρήσεις θα συντελέσει στην ανάπτυξη τόσο της ΠΑΕ όσο και του μητρικού ερασιτεχνικού σωματείου.

  Τέλος, θα αποτελέσει πρότυπο επιχειρηματικότητας, καλής διαχείρισης και απογαλακτισμού από το κρατικοδίαιτο και απαρχαιωμένο πρότυπο των κτιρίων-“λευκών ελεφάντων” (όπως π.χ. τα ολυμπιακά έργα) που αγνοεί τις ανάγκες συντήρησης τους, καθώς και τις ανάγκες του φορέα που το διαχειρίζεται.

  Χρήστος Μαυρόγιαννης

  φίλαθλος της ΑΕΚ και μέλος του Γραφείου Τύπου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

Comments are closed.