• Μάρκος Δραγούμης. Ένας πολύτιμος φίλος και συνοδοιπόρος.

  Πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου 2 Ιουλίου 2011 ο Μάρκος Δραγούμης, 85 ετών.

  Στη μακρά και πολυτάραχη ζωή του έζησε από κοντά όλες σχεδόν τις στιγμές της νεότερης Ελληνικής ιστορίας μετά τον πόλεμο.

  Σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του η δίχρονη εξορία του στον Αϊ Στράτη, αρχές του ’50, η εκλογή του ως βουλευτή της ΕΔΑ το 57 και η παραίτησή του υπέρ του Μερκούρη, το κίνημα ειρήνης του ’60, ο αντιδικτατορικός αγώνας με το ΠΑΜ το 67-74, η έντονη κριτική του στον υπαρκτό αλλά και το θεωρητικό σοσιαλισμό, η πορεία προς το φιλελευθερισμό το ‘70, η διεύθυνση των γραφείων τύπου των ελληνικών πρεσβειών στο Λονδίνο, τη Βαρσοβία και άλλού, η διεύθυνση της ελληνικής μεταφραστικής υπηρεσίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλες τη δεκαετία του ‘90.

  Μαχητικός και παραγωγικός δημοσιογράφος, ερευνητής και αρθρογράφος από το 1960 μέχρι το θάνατό του έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρα, μελέτες, βιβλία και μεταφράσεις με οικονομικό και πολιτικό-ιστορικό περιεχόμενο.

  Το μείζον συγγραφικό του πόνημα –όπως έλεγε ο ίδιος- ήταν η ‘Πορεία προς το Φιλελευθερισμό’ που πρωτοεκδόθηκε το 1991 και επανεκδόθηκε σημαντικά εμπλουτισμένη, τέλος του 2010. Ένα βιβλίο ποταμός, σταθμός στην ελληνική φιλελεύθερη βιβλιοπαραγωγή, που αναλύει συστηματικά τόσο τις απαρχές και τις ιδεολογικές βάσεις των φιλελεύθερων ιδεών όσο και την πορεία τους και τις διάφορες μορφές τους μέχρι τις μέρες μας.

  Αιώνια έφηβος, σταθερά αισιόδοξος, παραγωγικότατος μέχρι τέλους παρά τις περιπέτειες της υγείας του, ήταν αναμενόμενο να συνδεθεί και να συμπορευτεί τα τελευταία χρόνια με τους νέους ανθρώπους που προσπαθούν να ξαναφέρουν τις φιλελεύθερες ιδέες στην ελληνική πολιτική έρημο. Χρηματοδότησε και προσέφερε τα δικαιώματα της επανέκδοσης του βιβλίου του στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών και βοήθησε με κάθε τρόπο όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς του φιλελεύθερου χώρου.

  Όλοι εμείς οι νέοι και οι παλαιότεροι φίλοι και θαυμαστές του, θα τον θυμόμαστε πάντα με πολλή αγάπη. Ο ενθουσιασμός και η αισιοδοξία του, η ηθική του ακεραιότητα, η ευθύτητα και η ειλικρίνεια, η ακάματη εργατικότητά του, το πνεύμα και το χιούμορ του, αποτελούν για μας αστείρευτη πηγή έμπνευσης αλλά και πολύτιμη παρακαταθήκη στους δύσκολους καιρούς.

  Επιθυμία του ίδιου και της οικογένειάς του είναι, αντί στεφάνων, οι όποιες προσφορές στη μνήμη του να δοθούν στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕ.ΦΙ.Μ.) –αρ.λογαρ. Τράπεζα Πειραιώς IBAN GR84 0172 0110 0050 1104 6350 600 – για την προώθηση της Πορείας προς το Φιλελευθερισμό και των φιλελεύθερων ιδεών.

  Στρατής Κατάκος

  Γραμματέας ΚΕ.ΦΙ.Μ.

Comments are closed.