• Διεκδίκηση νέων προνομίων από την ΑΔΕΔΥ

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, δηλώνει την αντίθεση της στις μεθοδεύσεις των συνδικαλιστών του δημοσίου για παραπέρα επέκταση των συνταξιοδοτικών τους προνομίων σε βάρος των υπόλοιπων εργαζομένων, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι και θα κληθούν να καταβάλουν το κόστος. Η ΑΔΕΔΥ, διακρίνοντας στην παραπομπή αυτή νέα ευκαιρία επέκτασης των συνταξιοδοτικών προνομίων των –ανδρών- δημοσίων υπαλλήλων ανακοίνωσε σε σχετική συνέντευξη τύπου ότι αποτελεί μονόδρομο για την αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης, η επέκταση και υπέρ των ανδρών, των ευνοϊκότερων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που ισχύουν για τις γυναίκες.

  Αναφέρθηκε επίσης ότι κάτι τέτοιο θα ανοίξει τον δρόμο σε όσους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 1986, να ζητήσουν αναδρομικά αποζημιώσεις και πρόσθετες παροχές.

  Οι προτάσεις αυτές της ΑΔΕΔΥ, εφόσον υλοποιηθούν, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και σε δραστική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους. Παράλληλα όλοι οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν μέσω αύξησης της φορολογίας τα τεράστια ποσά των αναδρομικών που αργά ή γρήγορα θα επιδικασθούν σε συνταξιούχους δημόσιους υπάλληλους.

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την σταδιακή μετάβαση από το σημερινό χρεοκοπημένο αναδιανεμητικό σύστημα σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα που θα εξασφαλίσει στους ασφαλισμένους την ιδιοκτησία των εισφορών τους και ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συντάξεις.

  Αυτό θα γίνει με τη κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών του κάθε εργαζομένου σε ειδικού τύπου λογαριασμό τράπεζας ή ασφαλιστικού ιδρύματος (δημόσιου ή ιδιωτικού) της επιλογής του καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Στα πλαίσια αυτής της πρότασης, το συντάξιμο όριο ηλικίας θα είναι αυτό που θα προσδιορίζει ελεύθερα ο κάθε εργαζόμενος στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του και το οποίο θα σχετίζεται άμεσα με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα επιθυμεί να καταβάλλει: αυξημένες εισφορές θα συνεπάγονται πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ μειωμένες εισφορές θα συνεπάγονται καθυστερημένη συνταξιοδότηση.

  Η προτεινόμενη λύση είναι απλή και εφαρμόσιμη και αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι φιλελεύθερες προτάσεις αποτελούν τη μόνη λύση στα σημερινά αδιέξοδα.

Comments are closed.