• Το “νέο” πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

    Όσες Ελληνίδες και Έλληνες, φιλελεύθεροι ή μη, πίστεψαν το 2004 ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο άνθρωπος ο οποίος θα μπορούσε να αποκολλήσει το ΠΑΣΟΚ από τον καθεστωτικό του χαρακτήρα και την κρατικιστική αντίληψη της εξουσίας, βλέπουν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται. Το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε τεκμηριώνει πλέον σε 100 σελίδες αυτό που μέχρι τώρα ψιθυριζόταν, ότι δηλαδή αντί να αλλάξει ο Γιώργος Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ τον άλλαξε πλήρως.

    Οι 100 σελίδες του “νέου” προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν να γίνουν εγχειρίδιο διδασκαλίας του τι συνιστά ωμό λαϊκισμό στην πολιτική. Στο σημείο αυτό αντιγράφει τον παλαιότερο προεκλογικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας ευελπιστώντας ότι η ανέξοδη διανομή υποσχέσεων θα έχει και για το ΠΑΣΟΚ την ίδια ευτυχή κατάληξη που είχε και για τη ΝΔ, δηλαδή την άλωση της εξουσίας.

    Ποιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ μας πληροφορεί ότι θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία από το 3,5% στο 5% του ΑΕΠ, για την υγεία από το 2,7% στο 3,7% του ΑΕΠ, για τις κοινωνικές δαπάνες ώστε να ανέλθουν στο 1,7% του ΑΕΠ, για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ώστε να φτάσει το 5% του ΑΕΠ κοκ.

    Όμως, ενώ το κείμενο των υποσχέσεων είναι αναλυτικό και καταλαμβάνει 106 σελίδες, η εύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση τους περιγράφεται σε πέντε παραγράφους της μιας σελίδας. Σύμφωνα με υπολογισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας, το κόστος των υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στα 10 δις ευρώ, όσα ακριβώς δηλαδή μας έλεγε προεκλογικά η ΝΔ ότι θα εξοικονομούσε από την “επανίδρυση του κράτους”.

    Δυστυχώς για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, το ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη ούτε θέλησε ούτε μπόρεσε να αντιγράψει το Ιρλανδικό μοντέλο ανάπτυξης. Σήμερα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, το ΠΑΣΟΚ μας υπόσχεται να μας πάει ακόμα πιο πίσω, επιστρέφοντας στην παροχολογία της δεκαετίας του 80 με σύνθημα, όπως εκφράστηκε από την υπεύθυνη του προγράμματος, να “κάνει τους πλούσιους φτωχότερους”. Όμως, η πολιτική αυτή αποτελεί τη καλύτερη συνταγή για φυγή στο εξωτερικό όσων κεφαλαίων έχουν απομείνει στη χώρα, και τη μετατροπή της Ελλάδας σε επενδυτική έρημο…

    Αν η ανεργία δεν ήταν στα επίπεδα που είναι σήμερα και τα ποσοστά φτώχειας ολοένα να αυξάνουν, οι συχνές αναφορές του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ περί “κοινωνικής δικαιοσύνης” και μέριμνας των ασθενέστερων, θα προκαλούσαν θυμηδία. Επειδή όμως ζούμε στη σημερινή Ελλάδα, και δεν αποτελούμε μέρος του μεταπολιτευτικού κατεστημένου, το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε προκαλεί μόνο οργή, καθώς χλευάζει την ανάγκη για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

    Το πρόγραμμα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αντίθετα υπόσχεται συνέχιση των πολιτικών του κρατισμού που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει την απόσυρση του κράτους από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και την αυξημένη μέριμνα για τη τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού. Απαιτεί την απαγκίστρωση του κράτους από το σφικτό εναγκαλισμό του με τις παρασιτικές ομάδες που νέμονται το δημόσιο χρήμα. Υποστηρίζει την αποκρατικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης ως αναγκαία προϋπόθεση για τη είσοδο της Ελλάδας στη κοινωνία της γνώσης. Διεκδικεί την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ασφαλιστικών και ιατροφαρμακευτικών ιδρυμάτων με γνώμονα τη δυνατότητα επιλογής των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους πολίτες. Απαιτεί την εμπέδωση ισονομίας και κράτους δικαίου, τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας…

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καλεί τους πολίτες που αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο τόπος και αναζητούν λύσεις πέρα από τον άτολμο, συντηρητικό και επαναλαμβανόμενο λόγο των κυρίαρχων πολιτικών παρατάξεων, να πλαισιώσουν τη προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε για τη φιλελεύθερη κοινωνία της δημιουργίας, της ελεύθερης επιλογής και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Comments are closed.