• Το Brexit ως ευκαιρία ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης

    Η έστω και οριακή απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί μεν να αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για την ΕΕ, αλλά και για όσους από εμάς πιστεύουμε ότι η ΕΕ χρειάζεται βαθιές τομές προς τη φιλελεύθερη κατεύθυνση. Άσχετα με τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και υπερψηφίστηκαν, η Μεγάλη Βρετανία ως κοιτίδα φιλελεύθερων ιδεών αποτελούσε μια σταθερή σύμμαχο για την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της ΕΕ τόσο σε οικονομικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

    Η εξέλιξη αυτή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα διδακτικό γεγονός, ένα πραγματικό σοκ που θα βοηθήσει τους λαούς και τις ηγεσίες της ΕΕ να συνειδητοποιήσουν τη λάθος κατεύθυνση στην οποία κινούνται τα τελευταία χρόνια και να χαράξουν μια νέα πορεία που θα βασίζεται στην προάσπιση της ελευθερίας και τον πλήρη εκδημοκρατισμό των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

    Η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει. Η “βολική” για κάποιους νομισματική ένωση υπό την ηγεμονία συγκεκριμένων διορισμένων οργάνων δεν είναι αρκετή για να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής και το όραμα των ελεύθερων ανθρώπων.

    Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, ιδεών και κεφαλαίων και να ενισχύει τον ανταγωνισμό και την ελευθερία έναντι της ομοιογένειας και των υπερβολικών ρυθμίσεων.

    Το σοκ του Brexit θα πρέπει να γίνει η ευκαιρία για τα βήματα που οι ακραίοι κάθε κατεύθυνσης και οι γραφειοκράτες κάθε προέλευσης φοβούνται και πολεμούν: τα βήματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τα βήματα που θα δώσουν φωνή στους Ευρωπαίους και απαντήσεις στις προκλήσεις και τις κρίσεις που βιώνει η ήπειρος μας. Ας χρησιμοποιήσουμε τη νέα πραγματικότητα ως μια ευκαιρία ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης του ευρωπαϊκού οράματος.

Comments are closed.