• Φορολόγηση στο ήδη φορολογημένο εισόδημα των Ελλήνων μεταναστών;

    Με έκπληξη διαβάσαμε στα ΜΜΕ πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τιμωρήσει τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού που επιλέγουν να φέρνουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα ή να τα στέλνουν σε συγγενικά τους πρόσωπα ως οικονομική βοήθεια.

    Την ίδια στιγμή που η Ελληνική οικονομία αιμορραγεί και προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις, να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο και να επαναφέρει τις καταθέσεις που έφυγαν κατά την διάρκεια της κρίσης, κάποιοι ”φωστήρες” στο Υπουργείου Οικονομικών σκέπτονται να βάλουν ένα επιπλέον αντικίνητρο στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και συναλλάγματος.  Ξένο κεφάλαιο το οποίο μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνει επενδύσεις και επιχειρηματικότητα που θα βγάλουν την χώρα από το οικονομικό τέλμα. Ξένο κεφάλαιο το οποίο θα διοχετευθεί στην Ελληνική αγορά και θα στηρίξει χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που έχουν τόσο ανάγκη. Ξένο κεφάλαιο το οποίο το πιο πιθανό είναι να έχει ήδη φορολογηθεί στην χώρα προέλευσής του. Λίγο τους ενδιαφέρουν όλα αυτά όμως, μπροστά στο βραχυπρόθεσμο κέρδος μερικών επιπλέον φορολογικών εσόδων.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία πιστεύει πως εκτός από ανόητο και κοντόφθαλμο, ένα τέτοιο μέτρο – που θα φορολογούσε το ήδη φορολογημένο εισόδημα των Ελλήνων μεταναστών – θα ήταν και άδικο. Ελπίζουμε πως αυτό το σχέδιο δεν θα πραγματοποιηθεί γιατί θα αποτελέσει μία αστοχία που θα στοιχίσει ακριβά στην Ελληνική οικονομία.

Comments are closed.