• Πρόστιμο στα τζάκια-Φόρος στο πετρέλαιο: το Κράτος βλάπτει το περιβάλλον και τα χαμηλά εισοδήματα

    Το Ελληνικό Κράτος αποφάσισε να προωθήσει ρύθμιση που θα επιβάλλει πρόστιμο 2,500 ευρώ για τη χρήση τζακιών και των ξυλοσομπών προσπαθώντας να περιορίσει τη μόλυνση της ατμόσφαιρας που προκαλούν. Αυτό που φαίνεται να ξέχασαν οι αρμόδιοι ειδικοί είναι ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα με τις υψηλές τιμές ρύπων το έχει προκαλέσει το ίδιο κράτος μέσω της υψηλής και αδικαιολόγητης φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης.


    Αποτέλεσμα αυτής της φορολογίας, ήταν οι πολίτες να στραφούν σε οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης όπως είναι η καύση ξύλων. Σήμερα στην Ελλάδα το κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης φορολογείται με 0,57 ευρώ το λίτρο, που αντιστοιχεί σε περίπου στο 40% της τιμής. Με άλλα λόγια ένα είδος πρώτης ανάγκης φορολογείται ως αγαθό πολυτελείας! Το δε επίδομα θέρμανσης που η κυβέρνηση πλασάρει στους πολίτες ως ‘δωράκι’ καλύπτει μόλις 0,33 ευρώ το λίτρο και αφορά περιορισμένη μερίδα του πληθυσμού.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει να καταργηθούν όλοι οι φόροι και όλα τα επιδόματα που αφορούν το πετρέλαιο θέρμανσης. Με αυτό τον τρόπο η τελική τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί περίπου στα 0,75 ευρώ το λίτρο και η χρήση τζακιών και ξυλοσομπών που είναι και ακριβή και ρυπογόνα σε σχέση με το πετρέλαιο θα περιοριστεί από μόνη της.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε μια συνολική πρόταση για την προστασία του περιβάλλοντος θα μπορούσε να συζητήσει υπό άλλες συνθήκες και σε βάθος χρόνου για έναν αναλογικό και ανταποδοτικό περιβαλλοντικό φόρο, μόνο υπό την προϋπόθεση πως αυτός ο φόρος θα αντικαταστήσει υπάρχοντες άδικους και οριζόντιους φόρους και θα είναι ένα μικρό υποπολλαπλασιό τους. Όμως σε αυτή τη τραγική περίοδο για την οικονομία της χώρας μας δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αύξηση των φόρων.

Comments are closed.