Οι θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για το Περιβάλλον
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία συμμετέχει στον προεκλογικό διάλογο καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις της για το περιβάλλον . Η δομή και η έκταση της παρουσίασης των θέσεων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας παίρνει υπόψη τους κανόνες της τηλεμαχίας μεταξύ των κυρίων Καραμανλή και Παπανδρέου με στόχο να διευκολυνθεί όποιος πολίτης θελήσει να κάνει συγκρίσεις. Για τον ίδιο λόγο οι θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας συνοδεύονται από τα πλήρη κείμενα των θέσεων των κυρίων Καραμανλή και Παπανδρέου για το περιβάλλον όπως κατατέθηκαν από τους ίδιους στην τηλεμαχία της 22ας Σεπτεμβρίου 2009. Πείτε την γνώμη σας για τις θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για το περιβάλλον κάνοντας κλικ εδώ.
Οι θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για το Περιβάλλον
Για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής κινδυνεύουν κυρίως από την κρατική παρέμβαση και την οικονομική υπανάπτυξη όπως συνέβη για παράδειγμα στις πρώην κομμουνιστικές χώρες και τις χώρες του τρίτου κόσμου. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει δέσμη μέτρων που αντιμετωπίζουν, κυρίως, τις γενεσιουργές αιτίες της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της χώρας.
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι ο πρώτος σημαντικός παράγοντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος στην Ελλάδα αποτελεί η ιδιοκτησία, από το κράτος, τεράστιων εκτάσεων της χώρας. Η κρατική ιδιοκτησία των εκτάσεων αυτών ισοδυναμεί με έκθεσή τους στις αρπακτικές διαθέσεις όσων διαθέτουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις με πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους. Η υπόθεση Βατοπεδίου μας έμαθε τον τρόπο με τον οποίο το πολιτικό σύστημα και η δημόσια διοίκηση διανέμουν τη δημόσια περιουσία αυθαίρετα και για ίδιον όφελος. Η καθυστέρηση δεκαετιών στη σύνταξη κτηματολογίου και δασολογίου, παρά τον πακτωλό των κοινοτικών χρημάτων που διατέθηκαν, φαίνεται ότι μόνο τυχαία δεν ήταν…
Όσον αφορά τις πυρκαγιές, είναι γνωστό στους πάντες, ότι οι περισσότερες από αυτές που εκδηλώνονται κάθε καλοκαίρι αποτελούν προϊόν εμπρησμού από κυκλώματα οικοπεδοφάγων που εκμεταλλεύονται την ανικανότητα του κράτους να προστατέψει τη δασική περιουσία του. Στη συνέχεια, το ίδιο το κράτος επιβραβεύει αυτούς που καταπάτησαν αυθαίρετα τις εκτάσεις του, αναγνωρίζοντάς τους –συνήθως σε προεκλογικές περιόδους- τίτλους ιδιοκτησίας. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι η προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας δεν μπορεί να αφεθεί σε αυτούς τους πολιτικούς που άφησαν την Ελλάδα, μόνη στην Ευρώπη, χωρίς κτηματολόγιο και δασολόγιο ώστε οι διαφθαρμένοι κρατικοί λειτουργοί του, σε συνεργασία με τους καταπατητές, να λεηλατούν ελεύθερα τις δημόσιες εκτάσεις.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει ότι οι δημόσιες εκτάσεις της χώρας θα προστατευτούν αποτελεσματικά μόνο εφόσον οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους, δηλαδή όλοι οι Έλληνες πολίτες, αποκτήσουν πλήρη ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί των εκτάσεων αυτών, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον εμπρησμό ως μέθοδο ιδιοποίησης δασικής γης. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει τη δωρεάν διανομή, σε όλους τους πολίτες, σε ίσης οικονομικής αξίας μερίδια, όλης της μη χρησιμοποιούμενης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Από τη ρύθμιση αυτή θα εξαιρεθούν φυσικά οι αρχαιολογικοί χώροι, ο αιγιαλός, οι εθνικοί δρυμοί, οι περιοχές NATURA 2000 και περιοχές σημαντικές για την εθνική ασφάλεια.
Η υλοποίηση της πρότασης αυτής, εκτός από την αποτελεσματική προστασία των δασών θα έχει και σαν αποτέλεσμα την οικονομική αξιοποίηση των δασών για ήπιες μορφές οικιστικής και τουριστικής εκμετάλλευσης. Επιπλέον, η τεράστια προσφορά γης που θα υπάρξει θα μειώσει την αξία της γης στα αστικά κέντρα και ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, πράγμα που θα διευκολύνει τη κατασκευή νέων κατασκευών στη θέση παλαιών πολυκατοικιών και θα δώσει τη δυνατότητα να μην αποτελεί πλέον πολυτέλεια η ύπαρξη μεγάλων χώρων πρασίνου γύρω από τα νέα κτίρια.
ΟΧΙ ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΠΑΡΚΑ ΠΑΝΤΟΥ, ΙΔΙΩΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Αναφορικά με την μετατροπή του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού σε πάρκο, όλοι αναγνωρίζουν ότι το Πάρκο του Ελληνικού είναι μία υπόθεση που αφορά τους κατοίκους ολόκληρου του Λεκανοπεδίου και κατά συνέπεια τα οφέλη από την αξιοποίηση του χώρου του Παλαιού Αεροδρομίου θα πρέπει να διαχυθούν σε όλη την Αττική και τον Πειραιά, ιδίως στις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές τους.
Όλοι επίσης γνωρίζουν ότι οι τέσσερεις Δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού είναι προνομιούχοι από απόψεως φυσικού περιβάλλοντος αφού απολαμβάνουν ταυτόχρονα τον Υμηττό και τον Σαρωνικό και προβλέπεται, επιπλέον, να αποκτήσουν ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα σε αστική περιοχή στον κόσμο.
Όμως παρά τις δύο προηγούμενες διαπιστώσεις, τις οποίες κάθε καλόπιστος συμμερίζεται, κανείς δεν θέτει ως άμεση προτεραιότητα, όπως θα όφειλε, την άμεση δημιουργία πάρκων στις υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου στη βάση της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου και των δήμων στους οποίους αυτοί κατοικούν.
Ποιο συγκεκριμένα, η επιφάνειά του μεγαλύτερου Πάρκου στην Ευρώπη θα είναι 6.000 στρέμματα και θα βρίσκεται σε επαφή με τα 500 στρέμματα του Γκολφ της Γλυφάδας, δημιουργώντας μία ενιαία έκταση επιφάνειας 6.500 στρεμμάτων. Από αυτή την έκταση θα χρησιμοποιηθεί έκταση 300 στρεμμάτων για την κατασκευή και συντήρηση του Πάρκου, αλλά και για την εξασφάλιση πόρων για τη σύσταση «Πράσινου Ταμείου» που θα χρηματοδοτήσει έργα ανάπλασης και πρασίνου σε όλη την Αττική ιδίως στις πιο επιβαρημένες – υποβαθμισμένες περιοχές. Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό υλοποιείται, άμεσα και σίγουρα, ένας τεράστιος χώρος πρασίνου 6.500 στρεμμάτων σε τέσσερεις δήμους που κάθε άλλο παρά υποβαθμισμένοι είναι, ενώ στα εκατομμύρια των υπόλοιπων κατοίκων των δήμων του λεκανοπεδίου αναλογούν 300 μόνο στρέμματα! Σημειωτέον ότι ακόμα και αυτά τα 300 στρέμματα που θα χρηματοδοτήσουν το «Πράσινο Ταμείο» δεν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για έργα ανάπλασης και πρασίνου σε όλη την Αττική καθώς το ταμείο αυτό θα καλύψει και τα έξοδα για την κατασκευή και συντήρηση του Πάρκου του Ελληνικού!
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί απαράδεκτη αυτή τη κατανομή και ερωτά τα κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος που την αποδέχονται, με βάση ποιό υπολογισμό κατέληξαν σε αυτήν. Ίσως, η διεύθυνση κατοικίας των στελεχών τους σε κάποιο από τα προάστια που ευνοούνται, να αποτελεί την μόνη εξήγηση…
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι η απαράδεκτη αυτή κατανομή δημόσιας περιουσίας αποτελεί εμπαιγμό για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που υπόκεινται σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Οι πολίτες αυτοί δικαιούνται, τουλάχιστον, ίσο μερίδιο οφέλους από τη μετατροπή του αεροδρομίου του Ελληνικού σε πάρκο.
Για τον λόγο αυτό απαιτούμε:
- την χρήση της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού με στόχο την αναδιανομή της στους δήμους όλης της Αττικής και του Πειραιά για δημιουργία σε αυτούς νέων πάρκων στη θέση οικοδομημένων τετραγώνων
- η συνολική έκταση των νέων πάρκων που θα δημιουργηθούν σε κάθε δήμο να βασίζεται στην αρχή της παροχής ίσου μεριδίου οφέλους για κάθε κάτοικο κάθε δήμου της Αττικής και του Πειραιά. Κατά συνέπεια κάθε δήμος θα πρέπει να δικαιούται, από την αναδιανομή της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού, την κατασκευή πάρκων έκτασης ανάλογης με τον αριθμό των κατοίκων του
- την μεγιστοποίηση του οφέλους της προτεινόμενης αναδιανομής για τους κατοίκους των υποβαθμισμένων περιοχών, που θα προέλθει από την υφιστάμενη μεγάλη διαφορά της αξίας της γης των περιοχών τους σε σχέση με την αξία της γης στο Ελληνικό.
- το ξεκίνημα ευρύτατης διαβούλευσης μεταξύ ειδικών επιστημόνων, δήμων και φορέων που θα καταλήξει στα ενδεδειγμένα οικονομικοτεχνικά μέσα και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίσουν την υλοποίηση της πρότασης “πάρκα παντού“.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Η πολιτική των τελευταίων δεκαετιών αποσύνδεσε τη γεωργική παραγωγή από την αγορά καταστρέφοντας το περιβάλλον και στερώντας τον καταναλωτή από φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.
Για αυτήν την εξέλιξη φέρουν βαρύτατη ευθύνη οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που χρησιμοποίησαν αλόγιστα τους κοινοτικούς πόρους προς τη γεωργία όχι για τον εκσυγχρονισμό της αλλά για να αποκτήσουν κομματικές πελατείες στην ύπαιθρο. Τέλος, δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι ίδιοι, επί χρόνια, αποδέκτες των επιδοτήσεων των οποίων οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ενώ εγείρουν απαιτήσεις προς την υπόλοιπη κοινωνία, δεν έχουν κάνει ποτέ δημόσιο απολογισμό για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησαν τους τεράστιους δημόσιους (κοινοτικούς και εθνικούς) πόρους.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι κάθε δημόσια ενίσχυση δεν μπορεί να ζητείται άνευ όρων και να παρέχεται στους παραλήπτες χωρίς καμιά λογοδοσία για τα αποτελέσματά της.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει την προετοιμασία για τη μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης βασισμένο στην επιχειρηματικότητα, τον σεβασμό στο περιβάλλον, την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την αγορά και τις καινοτομίες στη παραγωγή των αγροτικών προϊόντων. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη, την προστασίας του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Ελληνική επαρχία.
ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ
Πέραν των παραπάνω προτεινόμενων μέτρων, η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει επιπλέον:
- το κλείσιμο όλων των χωματερών της χώρας, την προώθηση της μέγιστης δυνατής ανακύκλωσης των απορριμμάτων, και την ταυτόχρονη μετάβαση από τους ΧΥΤΑ (χώροι υγιεινής ταφής απορριμμάτων) στους ΧΥΤΥ (χώροι υγιεινής ταφής υπολειμμάτων)
- την διεύρυνση των προγραμμάτων ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας (μείωση ενεργοβόρων συσκευών, αναβάθμιση των θερμομονώσεων των κτιρίων, χρήση υβριδικών αυτοκινήτων και απεξάρτηση από το λιγνίτη και το μαζούτ στην ηλεκτροπαραγωγή)
- την μέγιστη δυνατή διασπορά των ενεργειακών πηγών της χώρας, δίνοντας προτεραιότητα στην εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και τη διερεύνηση της χρήσης πυρηνικής τεχνολογίας για ενεργειακούς σκοπούς
- την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε κάθε οικονομική δραστηριότητα που ενέχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την πλήρη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογή όλων των σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- την κατάργηση της πολεοδομίας και μεταβίβαση των αναγκαίων διαδικασιών στους υπεύθυνους μηχανικούς στα πλαίσια ενός νέου, απλού και αυστηρού νομικού πλαισίου
- την ουσιαστική ενδυνάμωση και ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών με ανάθεση, σε εθελοντικές μη κρατικές οργανώσεις, θεσμικών ρόλων στον έλεγχο, στο σχεδιασμό, στην πιστοποίηση, στην αδειοδότηση, και στην υλοποίηση έργων που αφορούν τους πολίτες, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.