• Όχι στον εκκλησιαστικό φόρο-Ναί στο Διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

  Με αφορμή τη δήλωση Κουράκη για τη χρηματοδότηση της Εκκλησίας και τη σπασμωδική αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η Φιλελεύθερη Συμμαχία εκτιμά ως θετική οποιαδήποτε πρόταση δίνει περισσότερες επιλογές στους πολίτες, και η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται το σύνολο των πολιτών για τις προσωπικές προτιμήσεις μιας και μόνο υποομάδας της κοινωνίας, ακόμη και αν αυτή αποτελεί την πλειοψηφία, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους πολίτες που ακολουθούν το Χριστιανικό Ορθόδοξο δόγμα.

  Ωστόσο, μια τέτοια πρόταση δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραβιάζει την ιδιωτικότητα οποιουδήποτε ατόμου. Τι νόημα έχουν οι αγώνες για να αφαιρεθεί η αναφορά θρήσκευματος από την ταυτότητα αν θα πρέπει να αναφέρεται στη φορολογική δήλωση; Και πως υπηρετείται η αρχή της ανεξιθρησκείας αν οι πολίτες φορολογούνται με βάση το θρήσκευμά τους;

  Με τη πρόταση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησιών, οι θρησκευτικοί οργανισμοί θα είναι ελεύθεροι ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, να αναζητήσουν ανώνυμες ή επώνυμες εισφορές σε εθελοντική βάση από τους πιστούς τους.

  Αναρωτιόμαστε βέβαια, αν  ο κ. Κουράκης δεχτεί να δώσει τη δυνατότητα επιλογής στους πολίτες και σε άλλους τομείς όπως η χρηματοδότηση της κρατικής  ΕΡΤ, οι συγκοινωνίες, η παιδεία και η ασφάλιση. Ή μήπως η πρόταση του κ. Κουράκη είναι απλώς ένας τρόπος για να μη χρηματοδοτούνται αυτά που δεν αρέσουν στον κ. Κουράκη ενώ για ό,τι αρέσει στο κ. Κουράκη θα συνεχίσει να απαιτεί την υποχρεωτική φορολογία; Στη καθομιλουμένη αυτό ονομάζεται: ‘δύο μέτρα και δύο σταθμά’.

  Μόνο ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος στις ανούσιες «κοκορομαχίες» μεταξύ των δυο πόλων του κρατισμού (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), όπου προσπαθώντας κάθε ένας να στηρίξει τα προνόμια της ομάδας συμφερόντων που αντιπροσωπεύει, καταλήγουν αμφότεροι να υπονομεύουν τόσο την τσέπη όσο και την ιδιωτική ζωή του συνόλου των πολιτών.

  Δείτε το προεκλογικό σποτ της Φιλελεύθερης Συμμαχίας από τις εκλογές του 2007

Comments are closed.