• Κουπόνια για netbooks: Φιλελευθερισμός στην πράξη!

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ικανοποίησή της για την εφαρμογή και διαπιστωμένη από όλους επιτυχία ενός κλασσικού φιλελεύθερου μέτρου: αυτού της παροχής κουπονιών για την προμήθεια υπολογιστών από όλους τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου.

  Οι μαθητές λαμβάνουν από το Υπουργείο ένα κουπόνι αξίας €450 το οποίο μπορούν να προσκομίσουν σε οποιοδήποτε (συμβεβλημμένο με το πρόγραμμα) κατάστημα της ΕΠΙΛΟΓΗΣ τους και να αποκτήσουν το laptop/netbook της ΕΠΙΛΟΓΗΣ τους.

  Ως – προβλέψιμη –  συνέπεια, τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε έναν ”πόλεμο” προσφορών, με στόχο την νέα αυτή αγορά των €55 εκ. που δημιουργείται. Καταστήματα πληροφορικής, ηλεκτρικών ειδών, e-shops ακόμη και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και super markets (!) έχουν επιδοθεί σε μία πλειοδοσία προσφορών και δώρων, προκειμένου να προσελκύσουν τους μαθητές-αγοραστές. Αξεσουάρ, εκτυπωτές, πολυμηχανήματα, συνδρομές ADSL, ακόμη και δωροεπιταγές παρέχονται ως δέλεαρ για που πολλές φορές φτάνουν σε αξία το laptop που συνοδεύουν.

  Πρόκειται για μια απτή απόδειξη πώς ο ανταγωνισμός λειτουργεί στην πράξη προς όφελος των πολιτών/καταναλωτών με το να τους παρέχει απόλυτα αυτό που συνιστά τη μεγαλύτερη δύναμή τους: την ΕΠΙΛΟΓΗ.

  Με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε η συνήθης μέθοδος της προμήθειας από το κράτος των σχετικών υπολογιστών και η διανομή τους μέσω των σχολείων.  Αποφεύχθηκαν: διαγωνισμοί, επιτροπές, ενστάσεις, επιτροπές ενστάσεων, προσφυγές σε δικαστήρια και πολύμηνες καθυστερήσεις, ανάγκη για δημιουργία πολυδάπανου κεντρικού μηχανισμού διανομής, ενδεχομένως λαδώματα, συνωστισμοί, ελλείψεις, καθυστερήσεις, ασάφειες σχετικά με την ευθύνη του service κλπ., τα οποία θα εκτόξευαν το τελικό κόστος του προγράμματος για το φορολογούμενο σε πολλαπλάσια νούμερα. Και όλα αυτά χωρίς τα πρόσθετα οφέλη, τα οποία απολαμβάνουν οι μαθητές προμηθευόμενοι οι ίδιοι τον υπολογιστή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους απ’ευθείας από την αγορά.

  Έχουμε μπροστά μας ένα ενδιαφέρον παράδειγμα άσκησης κοινωνικής πολιτικής με μοντέρνο και αποδοτικό τρόπο. Ας αναλογιστούμε πόσο περισσότερο κερδισμένοι θα ήταν οι πολίτες αν τους δίνονταν η δυνατότητα να επιλέξουν σχολείο ή ασφαλιστικό φορέα, χρησιμοποιώντας τα χρήματα που ξοδεύει σήμερα το κράτος για να παράξει το ίδιο τις υπηρεσίες αυτές, δυστυχώς με το επίπεδο ποιότητας που όλοι καθημερινά διαπιστώνουμε.

Comments are closed.