• Κανένας νόμος δε θα καταπολεμήσει το ρατσισμό και την εχθροπάθεια όσο η ελευθερία της έκφρασης

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει ότι ο νόμος για τη καταπολέμηση της εχθροπάθειας του ρατσισμού  και της ξενοφοβίας, παρά τις πιθανές καλές προθέσεις των νομοθετών, θα αποβεί αναποτελεσματικός και μη εφαρμόσιμος, ενώ θα επιφέρει δυσάρεστο πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης.

  Παρόμοιοι νόμοι, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έχουν δυστυχώς καταφέρει να προσφέρουν τα φώτα της δημοσιότητας και κάποιες φορές να ηρωοποιήσουν, περιθωριακά και ακραία στοιχεία, που υπό συνθήκες πλήρους ελευθερίας θα περνούσαν απαρατήρητα ή θα γνώριζαν το χλευασμό και τη γελοιοποίηση. Επίσης έχουν πλήξει ηθικά οποιοδήποτε δημοκρατικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι προστατεύει την ελευθερία του λόγου.

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, καταδικάζει απερίφραστα κάθε εκδήλωση ρατσιστικού λόγου και ρητορικής μίσους που στοχεύει στην εθνοτική ή άλλη καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο και το σεξουαλικό προσανατολισμό και θα προσπαθεί να προστατεύει με όλες τις δυνάμεις της κάθε άτομο ή ομάδα που γίνεται αποδέκτης τέτοιων ειδεχθών επιθέσεων.

  Όμως το πεδίο καταπολέμησης κάθε άποψης που εκφράζει ρατσισμό, ομοφοβία, σωβινισμό, σεξισμό, φασισμό, αντισημιτισμό, ισλαμοφοβία, είναι αυτό των ιδεών, των επιχειρημάτων και της πολιτισμένης αντιπαράθεσης και όχι το ποινικό δίκαιο και τα δικαστήρια.

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καλεί κάθε πολίτη αλλά και όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας, της μετριοπάθειας, της ανεκτικότητας και της διαφορετικότητας, να συνεχίσουν να καταδικάζουν και να επιχειρηματολογούν ενάντια σε κάθε μισαλλόδοξη ιδεολογία και πρακτική και να μην εκχωρήσουν στο Κράτος μέσω της Δικαιοσύνης κάτι που πρωτίστως αποτελεί ατομική υποχρέωση και δικαίωμα όλων μας.

  Η ανωτερότητα της φιλελεύθερης δημοκρατικής Πολιτείας σε σχέση με την απολυταρχία και τον ολοκληρωτισμό, μπορεί να εδραιωθεί μόνο από τη συνέπεια που αυτή επιδεικνύει στην προάσπιση των ατομικών ελευθεριών.

Comments are closed.