Η κυβέρνηση σχεδιάζει εκπαίδευση με κομματικές διοικήσεις
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καταγγέλλει την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για τον πλήρη κομματικό έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης με στόχο, αυτήν τη φορά, την απόλυτα ελεγχόμενη «επιλογή» διευθυντών εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τροπολογία του ΥΠ.Π.Ε.Θ , για την επιλογή των νέων διευθυντών εκπαίδευσης επαναφέρεται η συνέντευξη που είχε καταργηθεί με τον νόμο 4327/15 και διατηρείται η ψηφοφορία από τους διευθυντές και τους υποδιευθυντές σχολικών μονάδων. Προφανώς, η διαδικασία της συνέντευξης είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ καταδικαστέα μόνο όταν την πραγματοποιούν τα Συμβούλια Επιλογής των άλλων, ενώ όταν την πραγματοποιούν τα «αρεστά» Συμβούλια είναι αναγκαία για να επιλεγούν οι «καλύτεροι».
Για την επίτευξη του σχεδίου τους, καταργούν τα 7μελή Συμβούλια Επιλογής και συγκροτούν 13 νέα Συμβούλια, ένα σε κάθε Περιφέρεια που θα αποτελείται από 5 μέλη, με πρόεδρο τον Περιφερειακό Διευθυντή, ένα μέλος ΔΕΠ που διορίζει ο Υπουργός Παιδείας, έναν σχολικό Σύμβουλο που διορίζει ο Υπουργός Παιδείας και δύο αιρετούς ΑΠΥΣΠΕ ! Υπενθυμίζουμε ότι οι Περιφερειακοί Διευθυντές της κυβέρνησης της Αριστεράς, είχαν γίνει πανευρωπαϊκό θέμα τον περασμένο Ιούνιο ντροπιάζοντας τη χώρα λίγο πριν έρθει η μοιραία χρεοκοπία.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καταδικάζει αυτόν τον ευτελισμό θεσμών και διαδικασιών που μόνο ντροπή, λύπη και αγανάκτηση προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και γενικότερα στους σκεπτόμενους πολίτες.
Στη Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρούμε ότι η Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει να είναι μικρή, επιτελική, αποτελεσματική και να έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μέσα στο οποίο οι πολίτες μπορούν να επιδιώκουν ανεμπόδιστα τους στόχους τους, με την προϋπόθεση ότι δεν καταπατούν τα δικαιώματα τρίτων.
Επιπλέον, προτείνουμε την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην εκπαίδευση, τον περιορισμό του κράτους σε ρυθμιστικό-εποπτικό ρόλο, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (σχολείων, πανεπιστημίων, ΙΕΚ κ.λπ.) και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει να απέχει πλήρως από κάθε μορφής κομματική διαπλοκή, να είναι αποκεντρωμένη και να επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να παρέχει ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων αγαθών, όπως η παιδεία.