• Η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμέλιο του πολιτισμού.

  Οι πρόσφατες βιαιοπραγίες φανατικών ισλαμιστών στη Μέση Ανατολή, με αφορμή ένα κακογυρισμένο ερασιτεχνικό φιλμ και η σύλληψη διαχειριστή σελίδας του facebook που σατίριζε Χριστιανό μοναχό στην Ελλάδα, μας θυμίζουν ότι ακόμα και στον 21ο αιώνα, των μεγάλων βημάτων στην επιστήμη και στη λογική, ο θρησκευτικός φανατισμός υπάρχει και μπορεί να αποβεί δολοφονικός και ιδιαίτερα βλαπτικός για τα ατομικά δικαιώματα όλων μας.

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει ένθερμα το διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, την ανεξιθρησκεία και την κατάργηση νόμων περί βλασφημίας. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη θρησκευόμενου και μη να έχει αξίες και να τις υπερασπίζεται χωρίς να τις επιβάλλει στους συμπολίτες του.

  Άλλωστε, επιβολή της θρησκευτικής πίστης ή του σεβασμού προς αυτήν είναι αδύνατη. Η θρησκεία πηγάζει από ό,τι σκέφτεται και αισθάνεται ο καθένας ή η καθεμία. Πρόκειται για πλευρές της ανθρώπινης φύσης που δεν μπορούν να ελεγχθούν εξωγενώς ή μηχανικά.

  Ειπώθηκε, και συμφωνούμε ότι, αν οι θεοί στους οποίους πιστεύουν οι θρησκευόμενοι είναι υπαρκτοί, η τιμωρία που θα επιφέρουν ως παντοδύναμες και πανταχού παρούσες οντότητες στους άπιστους και βλάσφημους θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη από οποιαδήποτε ανθρώπινη ενέργεια. Γι’αυτό και θα προτρέπαμε στους φανατικούς θρησκόληπτους να αποφεύγουν να δολοφονούν και να φυλακίζουν.

  Καιρός να αντιληφθούν και στους τελευταίους θώκους του σκοταδισμού ότι για τους πολιτισμένους και σκεπτόμενους ανθρώπους, η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμέλιο του πολιτισμού και δε θα ενδώσουμε στο φόβο ούτε θα δεχθούμε τη λογοκρισία από φανατικούς, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς είτε αυτοί έχουν καταλάβει το Κράτος, είτε έχουν καταληφθεί από αμόκ.

  Ο ανοιχτός διάλογος είναι η καλύτερη μέθοδος υπεράσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της ανύψωσης της ποιότητας και των δυο. Αυτή είναι και η μέθοδος που υποστηρίζει η Φιλελεύθερη Συμμαχία.

Comments are closed.