• Αντιμεταρρυθμιστές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

  Μετά τον σάλο που προκλήθηκε καθώς και τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ για την διάθεση 8,3 εκατομμυρίων Ευρώ κάποιος μπορεί να προβεί σε απλά συμπεράσματα:

  1) η διοίκηση του πανεπιστημίου παραδέχθηκε ότι οι κωδικοί ήταν “παραπλανητικοί” αλλά υπάρχουν όλα τα τιμολόγια, οπότε φταίει ο λογιστής (ποιος άραγε τον έλεγχε;),

  2) υπήρχαν “συμβατικές υποχρεώσεις” κόστους 1,5 εκατομμυρίου Ευρώ από την προηγούμενη διοίκηση για την ανακαίνιση των κατασκηνώσεων και έπρεπε αυτά να πληρωθούν (υπενθυμίζουμε ότι αυτά είναι χρήματα των φορολογουμένων). Εν ολίγοις, όλοι έφταιγαν (οι προηγούμενοι, ο λογιστής, ένας υπάλληλος κ.λπ.) αλλά ποτέ η τωρινή διοίκηση.

  3) οι Πανεπιστημίακοί υποστηρίζουν ότι δε χρειάζεται καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια παρα μόνο να συνεχισει ο φορολογούμενος πολίτης να τους χρηματοδοτεί χωρίς αξιολόγηση.

  Ευτυχώς, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ φρόντισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου να διασκεδάσει τους πάντες ανακοινώνοντας με στόμφο ότι έχει την τιμή να διευθύνει το καλύτερο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Ευρώπης (sic). Οι κρίσεις μεγαλείου ίσως να προσφέρουν επικές τυμπανοκρουσίες στο θυμικό κάποιων όμως ελάχιστα ανταποκρίνονται στην αλήθεια καθώς κανένα από τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν βρίσκεται ανάμεσα στα 300 καλύτερα στον κόσμο.

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από ακαδημαϊκούς αμφίβολης αξίας, και για να βγει η τριτοβάθμια εκπαίδευση από το τέλμα του κρατισμού, είναι να λειτουργήσουν επιτέλους μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα ώστε ο ανταγωνισμός, να περιθωριοποιήσει τους άχρηστους και αχρείαστους που ευτελίζουν το τίτλο του καθηγητή πανεπιστημίου. Παράλληλα, προτείνουμε η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να γίνεται με τη μέθοδο των κουπονιών εκπαίδευσης ώστε οι φοιτητές να μπορούν να τιμωρήσουν με τον πιο άμεσο και αμείλικτο τρόπο τα πανεπιστήμια που προβαίνουν σε σπατάλες και κακοδιαχείριση αντί να επενδύουν στη ποιότητα των σπουδών: με το να επιλέξουν ένα άλλο ανταγωνιστικό ίδρυμα.

Comments are closed.