• Για την καταδίκη αντιρρησία συνείδησης από στρατοδικείο: ας τελειώνουμε με τα κατάλοιπα της στρατοκρατίας

    Στη Φιλελεύθερη Συμμαχία πιστεύουμε ότι η συμμετοχή ενός κράτους και μιας κοινωνίας στην λεγόμενη Δύση πρέπει πέρα από τυπικό και γεωγραφικό χαρακτήρα να παίρνει και πολιτισμικό χαρακτήρα.

    Δυστυχώς στην περίπτωση της χώρας μας συχνά διαπιστώνουμε την έλλειψη του τελευταίου, όπως και χθες λόγω της καταδίκης του συμπολίτη μας Γεράσιμου Κορωναίου από το στρατοδικείο Ιωαννίνων σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή, διότι αρνήθηκε να καταταγεί στον στρατό ή να εκτίσει θητεία εναλλακτικής υπηρεσίας.

    Την ώρα που ο αναχρονιστικός θεσμός της υποχρεωτικής στράτευσης έχει καταργηθεί στις περισσότερες χώρες της Δύσης και που ακόμα και η εναλλακτική θητεία καταργείται ως υποχρέωση στις υπόλοιπες, την ώρα που η γείτων Τουρκία καταδικάστηκε, βάσει του Άρθρου 9 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επειδή δεν σέβεται το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης αλλά και βάσει του Άρθρου 6 επειδή δεν εξασφαλίζει μια δίκαιη δίκη στους αντιρρησίες συνείδησης στέλνοντας τους σε στρατοδικεία, η Ελλάδα έστειλε και αυτή, 36 χρόνια μετά την Χούντα, έναν αντιρρησία συνείδησης να “δικαστεί” σε δικαστήριο αποτελούμενο από στρατιωτικούς δικαστές.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί απαράδεκτη την υπαγωγή ενός πολίτη σε στρατιωτικό δικαστήριο. Τα στρατοδικεία υφίστανται για να δικάζουν μόνιμους στρατιωτικούς και όχι κατ’ ουσίαν πολίτες.

    Ελπίζουμε να βρούμε και συμμέτοχους και υποστηρικτές της πρότασής μας για τη κατάργηση του θεσμού της υποχρεωτικής στράτευσης, ενός θεσμού που προσφέρει λίγα στην άμυνα της χώρας αλλά αφαιρεί πολλά από τους έμψυχους και άψυχους πόρους που δεν της περισσεύουν.

Comments are closed.