• Είμαστε Όλοι Μετανάστες

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία παρακολουθεί με ζωηρή ανησυχία την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, όπως αρμόζει σε μια χώρα της Ε.Ε. το 2016. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι ένα σύνθετο φαινόμενο γεωστρατηγικών που αλληλοσυγκρούονται και μια υπεύθυνη Κυβέρνηση οφείλει, κατ’ αρχήν, να ενημερώνει τους πολίτες της χώρας σε ποιά κατεύθυνση κινείται η διπλωματία της, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των Συμμαχιών όπου συμμετέχει. Δεν το βλέπουμε.

    Οι προσφυγικές ροές αυξάνουν και θα αυξάνουν, τόσο επειδή ο πόλεμος συνεχίζεται κι όχι μόνο στη Συρία, όσο επειδή η παραμονή στους εκτεταμένους καταυλισμούς στο Λίβανο και στην Τουρκία έχουν χρονικό ορίζοντα για κάθε οικογένεια και για κάθε φιλοξενούμενο. Η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των παιδιών εντός στρατοπέδων, η ποιότητα σίτισης αλλά και η προοπτική επιστροφής στην κανονική ζωή των πόλεων και χωριών που εγκαταλείφθηκαν, χειροτερεύουν. Καθοριστικής σημασίας ενέργεια για την άφιξη ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ είναι οι εικόνες και τα πολιτικά μηνύματα κεντρικών Ευρωπαϊκών Χωρών πως οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι και οι αριθμοί που αναμένονται στις χώρες αυτές θα είναι μεγάλοι.

    Στο μεταξύ το μήνυμα αυτό άλλαξε, δημιουργώντας και τα γνωστά προβλήματα στις κυβερνήσεις που το διατύπωσαν αλλά και στις χώρες της διαδρομής προς αυτές. Η χώρα μας υποτίμησε τη δυναμική των ροών και άργησε χαρακτηριστικά να οργανώσει την Διαχειριστική Αρχή που ζήτησε η Ε.Ε. προκειμένου να κυκλοφορούν κανονικά τα σχετικά κονδύλια. Η χώρα μας ανέβαλε συνεχώς τη λήψη αποφάσεων τόσο για τα Hot Spots όσο και τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και προώθησης των προσφύγων στην προγραμματισμένη μετεγκατάσταση αριθμού που συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν και που τελευταία αμφισβητείται.

    Εν όψει όλων αυτών, η Κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που της παρέχει η παρουσία τόσο της Frontex όσο και του ΝΑΤΟ για την αρτιότερη καταγραφή και υποδοχή των ροών όσο αυτές θα συνεχίζονται, αναλαμβάνοντας και την αντιμετώπιση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής που θα αναδειχτούν. Οι ευχές και οι προσπάθειες για να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ήδη από την Τουρκία, παραμένουν ισχυρές αλλά μέχρι να γίνουν πραγματικότητα η χώρα μας πρέπει να εξασφαλίσει στους ανθρώπους αυτούς ασφαλή υποδοχή και καταλύματα για όσο χρόνο διαρκεί η καταγραφή και η συνεννόηση για τη διασπορά όσων θα μετεγκατασταθούν στην Ε.Ε. Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει ασφαλή μετακίνηση των ροών μέσα στη χώρα και να μην επιτρέπει την άγρια εκμετάλλευση και παραπλάνηση των ανθρώπων αυτών.

    Μας είναι αδιανόητη τόσο η μεταφορά απ τα νησιά του βορείου Αιγαίου στον Πειραιά αντί για την Καβάλα ή τη Θεσσαλονίκη, όσο και η συνεχιζόμενη άρνηση των δυο Κυβερνήσεων να επιτρέψουν σε πρόσφυγες την ασφαλή είσοδο στην Ε.Ε. από τις κύριες εισόδους του Έβρου στη στεριά.

    Η Κυβέρνηση καλείται να μελετήσει τί επιτρέπει η ελεύθερη αγορά να γίνει σε περίοδο κρίσης με την ενσωμάτωση μεταναστών και να δραστηριοποιηθεί για την ένταξη των προσφύγων που της αναλογούν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκό σχεδιασμό.
    Καλείται να ενεργοποιήσει και να εφαρμόσει προγράμματα εθελοντικής και γρήγορης προώθησης κι επαναπροώθησης για πολίτες τρίτων χωρών που δεν θα παραμείνουν στη χώρα αφού εξεταστεί η περίπτωσή τους προσεκτικά. Τα προγράμματα αυτά προσφέρονται και καλύπτονται οικονομικά από τον Διεθνή και τον Ελληνικό Οργανισμό Μετανάστευσης.
    Είναι άμεση η ανάγκη η Κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις σχέσεις των αρχών με δεκάδες αξιόπιστους εθελοντές-μέλη ΜΚΟ, που έχει κατηγορήσει αυθαίρετα, και να αναγνωρίσει πως χάρη στην άοκνη δουλειά τους η αντιμετώπιση του θέματος σήμερα δεν έχει καταρρεύσει εντελώς.
    Η Κυβέρνηση, τέλος, οφείλει να αποφασίσει τί θέλει να κάνει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι φιλελεύθεροι πιστεύουμε πως οι μέτοικοι είναι πλούτος για μια χώρα, αρκεί αυτό να είναι δυνατό να αναδειχθεί, και είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθούν άμεσα θέσεις “αναμονής” για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, με κονδύλια που διαθέτει για το σκοπό αυτό η Ε.Ε.

Comments are closed.