• Αστυνομική εισβολή στην έκθεση τέχνης “Art Athina”

  Το Σάββατο 2 Ιουνίου, η αστυνομία εισέβαλλε και κατάσχεσε ένα έργο τέχνης στην διεθνή έκθεση τέχνης “Art Athina” που γίνεται στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, και συνέλαβε τον διευθυντή του εκθεσιακού χώρου για παράβαση του νόμου περί ασέμνων και προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους.
  Η εισβολή της αστυνομίας έγινε μετά από καταγγελία «άγνωστου», πολίτη που «αγανάκτησε» αντικρίζοντας DVD που έπαιζε παρουσιάζοντας άσεμνες σκηνές με μουσική υπόκρουση τον εθνικό ύμνο.
  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί τις συγκεκριμένες αστυνομικές ενέργειες ως παραβίαση του δικαιώματος ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης.
  Το επιχείρημα περί παράβασης του νόμου περί ασέμνων είναι αστείο καθώς το έργο τέχνης δεν εκτίθετο σε δημόσιο χώρο αλλά στον περιορισμένο χώρο της έκθεσης, με σαφή σήμανση ακαταλληλότητας για νέους κάτω των 18 ετών και η έκθεση είχε εισιτήριο.

   

  Το επιχείρημα περί προσβολής συμβόλων του ελληνικού κράτους εντάσσεται σε μια μακρά σειρά ενεργειών δίωξης και καταστολής οποιασδήποτε έκφρασης διαφορετικότητας και οποιασδήποτε αμφισβήτησης –έργω ή λόγω- εθνικών, θρησκευτικών και κοινωνικών συμβόλων. Η συζήτηση κάθε φορά εξαντλείται σε κραυγές και συνθήματα με πολύ λαϊκισμό και συναίσθημα, με εύκολες κατηγορίες για ΄προδότες’, ‘γραικύλους’, ‘ανώμαλους’ και ‘αντίχριστους’, με διαπόμπευση και συχνά βαριές διώξεις.

  Τα κόμματα που είναι οι θεσμοί λειτουργίας της δημοκρατίας σιωπούν εύσχημα –ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα-, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα ατομικά δικαιώματα, η ελευθερία σκέψης και έκφρασης το δικαίωμα στη διαφορετική γνώμη και στη διαφορετικότητα, είναι πιο σημαντικά από συλλογικούς κανόνες, μύθους, ιδεοληψίες και αποτελούν τον αναπαλλοτρίωτο πυρήνα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καλεί τους δημοκρατικούς Έλληνες πολίτες να υπερασπιστούν τα ατομικά δικαιώματα με κάθε τίμημα απέναντι στις κραυγές του λαϊκισμού, του παραλογισμού, της γκρίζας κοινωνικής ομοιομορφίας, με δυο λόγια στην προσπάθεια για επιστροφή στη βαρβαρότητα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο να προασπίσουμε το δικαίωμα των ατόμων να επικρίνουν και να αμφισβητούν ιδέες –ακόμα και ολόκληρα ιδεολογικά συστήματα– που θεωρούνται πολύτιμες από άλλους ανθρώπους.

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι η καταστολή απέναντι στην διαφορετικότητα δεν είναι παρά έκφραση του φόβου όσων δεν αισθάνονται ότι μπορούν να υπερασπιστούν τις ιδέες τους στον δημόσιο διάλογο. Τα εθνικά σύμβολα, η γλώσσα και η ιστορία μας κινδυνεύουν μόνο από τους αμαθείς ή ημιμαθείς αυτόκλητους υπερασπιστές τους που κάνουν χρήση της καταστολής, όχι από αυτούς που δρουν φανερά, δημιουργούν και εκφράζουν με παρρησία την γνώμη τους.

Comments are closed.