Από το 2009 στο 2010: ο δρόμος προς την άβυσσο είναι ανοικτός
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία ιδρύθηκε από απλούς πολίτες, ως αντίδραση στην διαφαινόμενη πολλαπλή χρεωκοπία της χώρας. Μια χρεοκοπία, που γίνεται χρόνο με το χρόνο όχι απλά πιθανή, αλλά ορατή.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, κατέθεσε στην ίδρυσή της, στα χρόνια που ακολούθησαν και σε όλη τη διάρκεια του 2009, προτάσεις που αν είχαν γίνει αποδεκτές θα έδιναν ελπίδες για να αποφύγει η χώρα το σημερινό αδιέξοδο. Προτάσεις βασισμένες στην διεθνή εμπειρία, αλλά με ένα ισχυρό ιδεολογικό συνεκτικό δεσμό.
Στη διάρκεια του 2009, και πιο συγκεκριμένα από τις 29 Ιανουαρίου 2009, η Φιλελεύθερη Συμμαχία εγκαλούσε στην υλοποίηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητούσε από την Ελλάδα δημοσιονομική σταθεροποίηση, φορολογική μεταρρύθμιση, μείωση του χρέους, αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα των υπηρεσιών, απλούστευση του κανονιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση με αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης για την ευελιξία και την ασφάλεια (flexicurity) και την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση, κυρίως των νέων, στην εργασία.
Τίποτα από αυτά δεν υλοποιήθηκε, καθώς δεν ήταν στις προτεραιότητες ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης, και έτσι το 2009 αποτέλεσε άλλον έναν χαμένο χρόνο για τη χώρα και τους πολίτες της.
Ακόμα και σήμερα, στην ύστατη αυτή στιγμή, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας αντί να υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα που θα δώσουν λύσεις στα χρόνια προβλήματα, ξιφουλκεί κατά των ανυπάκουων αγορών επειδή αυτές δεν παίρνουν στα σοβαρά τα οράματά του περί «πράσινης ανάπτυξης»…
Στις ευρωεκλογές του 2009, οι Έλληνες πολίτες «έδωσαν» στην Φιλελεύθερη Συμμαχία, ποσοστό 0,08% που αντιστοιχούσε σε 4.348 ψήφους και κατέστησαν απαγορευτική τη συμμετοχή της στις εθνικές εκλογές. Ταυτόχρονα, στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές, επιδοκιμάστηκαν από την ελληνική κοινωνία με την ψήφο της, ο λαϊκισμός, η παροχολογία, τα συνειδητά ψεύδη, οι ανεύθυνες και ανέξοδες υποσχέσεις και όλα τα χαρακτηριστικά του παλαιοκομματικού συστήματος που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή οι πολίτες των πλέον προηγμένων χωρών της Ευρώπης αναδείκνυαν τους φιλελεύθερους σε τρίτη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους ανέθεταν να κυβερνούν, ή να συγκυβερνούν, χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία…
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα συνεχίσει τον αγώνα της και στον χρόνο που έρχεται γιατί πιστεύει, και επαληθεύεται συνεχώς, ότι οι προτάσεις της αποτελούν την μόνη λύση. Είναι όμως βέβαιο ότι ο αγώνας αυτός της Φιλελεύθερης Συμμαχίας δεν θα μπορέσει να εμποδίσει την ελληνική κοινωνία, που φαίνεται να κινείται πλέον χωρίς αντιστάσεις στην πορεία της προς την άβυσσο.