• Μετά τη συμφωνία: Φιλελεύθερες Μεταρρυθμίσεις

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία κρίνει ως θετική την επί της αρχής συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της στο Eurogroup και την καλεί στην παρουσίαση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που όχι μόνο θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εταίρους της, αλλά κυρίως θα αλλάξουν τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.
    Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν μπορούν παρά να είναι φιλελεύθερες. Μια σκληρωτική, κλειστή και σχεδιαζόμενη οικονομία δεν μπορεί να παράγει πλούτο. Δεν έχει υπάρξει επιτυχημένο ιστορικό παράδειγμα για κάτι τέτοιο και δεν θα υπάρξει.

    Αν η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να μειώσει την ανεργία, θα πρέπει να περιορίσει τη γραφειοκρατία και τους περιορισμούς στις επιχειρήσεις και στην είσοδο στην αγορά.Επίσης, θα πρέπει να απελευθερώσει τις εργασιακές σχέσεις, να μειώσει τους φόρους, να ανοίξει τομείς της οικονομίας και να σπάσει τα στεγανά που κρατούν την οικονομία περιορισμένη.Αυτά τα μέτρα δεν είναι ασύμβατα με την κοινωνική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, αντίθετα θα την βοηθήσουν.

    Θα τολμήσει, όμως, η κυβέρνηση να βαδίσει τολμηρά και να επιφέρει την ουσιαστική ρήξη με τα συμφέροντα και τις αγκυλώσεις που κρατούν την ελληνική οικονομία στο τέλμα;

    Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, τα πρώτα δείγματα δεν είναι θετικά. Ελπίζουμε, όμως, πως η στροφή στο ρεαλισμό θα φέρει και τη στροφή στις λύσεις που χρειάζεται η χώρα. 

     

Comments are closed.