• Υπόθεση eu2014.gr: από την κρατική αμέλεια στην κρατική κουτοπονηριά και λογοκρισία

    To 2005, o συμπολίτης μας Κωστής Λυμπουρίδης κατοχύρωσε νόμιμα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) το διαδικτυακό όνομα τομέα (domain name) eu2014.gr, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Όπως δήλωσε ο ίδιος, είχε προβλέψει ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση με το συγκεκριμένο όνομα θα είχε μεγάλη κίνηση το 2014 λόγω της Ελληνικής προεδρίας, και την κατοχύρωσε με στόχο να ασκήσει κριτική στην ελληνική πολιτική τάξη, όπως άλλωστε δικαιούται ως Έλληνας πολίτης.

    Στην Ελλάδα όμως του 2013, φαίνεται πως δεν νοούνται έννοιες όπως ελευθερία του λόγου και κριτική στο καθεστώς. Οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την καθ’ όλα νόμιμη κατοχύρωση του κ. Λυμπουρίδη, το Ελληνικό κράτος ‘ξύπνησε’, αντιλήφθηκε την αμέλεια του, και αποφάσισε να κινηθεί με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του, ζητώντας την απενεργοποίηση της ιστοσελίδας του. Και επειδή η κατάσταση είναι ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία του διαδικτυακού ονόματος, η δικηγόρος του Δημοσίου παραδέχτηκε ότι δεν ενοχλεί η χρήση του domain name, αλλά η κριτική που ασκείται μέσω αυτού!

    Η ΕΕΤΤ έκρινε σωστό να αποδεχθεί το αίτημα της κυβέρνησης (!), αν και παραδέχεται σε έγγραφό της ότι υπάρχει κατά χρονική προτεραιότητα δικαίωμα κατοχύρωσης υπέρ του κ. Λυμπουρίδη.

    Με αφορμή τα παραπάνω, η Φιλελεύθερη Συμμαχία καταδικάζει κάθε ολοκληρωτικής έμπνευσης προσπάθεια φίμωσης της αντικυβερνητικής κριτικής, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά πόσο πίσω είναι το Κράτος σε θέματα προγραμματισμού και τεχνολογίας και υπενθυμίζει στους κυβερνώντες ότι η χώρα δεν είναι περιουσία δική τους, αλλά όλων των Ελλήνων πολιτών. Επιπλέον, καλεί την ΕΕΤΤ να ανατρέψει την απαράδεκτη απόφασή της, ενόψει και της σχετικής ακρόασης στην οποία έχει κληθεί ο κ. Λυμπουρίδης την προσεχή Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα δεσμεύεται να υποστηρίξει ηθικά κάθε θύμα λογοκρισίας.

Comments are closed.