Υποστηρίζουμε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας για μια Ευρώπη που να εγγυάται ελευθερία και δημοκρατία!
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωση της υποστηρίζει τη Συνθήκη της Λισσαβόνας γιατί αυτή θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην εμπέδωση του κράτους δικαίου, την ανάπτυξη της ελεύθερης οικονομίας και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία η κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας μέσω διενέργειας δημοψηφίσματος θα έδινε μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση στη νέα Συνθήκη και θα αποτελούσε ευκαιρία για ευρύτατο διάλογο για τις αλλαγές που εισάγει στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, δεδομένου του ελλείμματος πληροφόρησης και της απογοήτευσης των Ελλήνων πολιτών από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είναι πιθανότατο να επαναλαμβανόταν και στην Ελλάδα η καταψήφιση της νέας Συνθήκης όπως έγινε και στην Ιρλανδία.
Η πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών της Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τους θεσμούς της οφείλεται, κυρίως, στη συστηματική παραπλάνηση των πολιτών από δημαγωγούς πολιτικούς που δεν διστάζουν να κατηγορούν τις… Βρυξέλλες ακόμα και για τις αποτυχίες που οφείλονται στους ίδιους, ενώ πάντα αποδίδουν στον εαυτό τους τις όποιες επιτυχίες οφείλονται στις κοινοτικές πολιτικές και θεσμούς.
Η καχυποψία των πολιτών καλλιεργείται επίσης από κυβερνητικές πολιτικές που «δικαιολογούν» τις παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου ως αναγκαίες για τη προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αποδίδουν τις παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως αποτέλεσμα ραδιουργιών κάποιων κοινοτικών γραφειοκρατών και αναδεικνύουν τους εαυτούς τους σε «ήρωες» που επιμένουν να υπερασπίζονται τα… εθνικά δίκαια. Σε αυτό το αρνητικό κλίμα είναι φυσιολογικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, που καταψήφισαν τη Συνθήκη της Λισσαβόνας στη Βουλή στις 10 και 11 Ιουνίου 2008, να ζητούν δημοψήφισμα ελπίζοντας –βάσιμα- να επαναληφθεί και στην Ελλάδα η καταψήφιση της νέας Συνθήκης όπως στην Ιρλανδία.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς σαν το ύστατο καταφύγιο του Έλληνα πολίτη που υποφέρει καθημερινά από τις αυθαιρεσίες ενός ανάλγητου και διεφθαρμένου κράτους. Ενός κράτους που καταπνίγει την επιχειρηματικότητα ενισχύοντας τα κρατικά μονοπώλια, που παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα και περιορίζει τις ελευθερίες των πολιτών του.
Η Συνθήκη της Λισσαβόνας, εφόσον εφαρμοστεί, θα περιορίσει δραστικά τις αυθαιρεσίες αυτού του κράτους μέσω της ενίσχυσης της ισονομίας, των ατομικών δικαιωμάτων και της ελεύθερης οικονομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.