• Το Ελεύθερο Ωράριο και οι Μύθοι Εναντίον του

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι υπέρ του ελεύθερου ωραρίου και το θεωρεί -μαζί με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις- ως τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη καταπολέμηση της ανεργίας.


  Η Φιλελευθερη συμμαχία χαιρετίζει την λειψή έστω προσπάθεια της κυβέρνησης υπέρ του ελεύθερου ωραρίου. Ωστόσο ωφείλει να παρατηρήσει πως κάθε φορά που ένας Υπουργός ανακοινώνει δειλά ημίμετρα για τη διεύρυνση του ωραρίου, ένας ετερογενής συνασπισμός συνδικαλιστών, επιμελητηρίων, εμπορικών συλλόγων, κομμάτων και θρησκευτικών ηγετών παραθέτει μια σειρά καταστροφολογικών και άσχετων επιχειρημάτων για να αποτρέψουν την υλοποίηση του, με απειλές για το τι θα γίνει σε περίπτωση που επιτραπεί σε όποια μαγαζιά το επιθυμούν να ανοίγουν τις Κυριακές.

  Ευτυχώς, πάρα πολλοί Ελληνες και Ελληνίδες που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, γνωρίζουν πλέον πως τίποτε από τη συντηρητική μυθολογία δεν ισχύει. Όπου έχει εφαρμοστεί ένα πιο ελεύθερο ωράριο, δεν έχουν κλείσει μικρά μαγαζιά, δεν τα έχουν ‘καταπιεί’ οι πολυεθνικές, και οι εργαζόμενοι δεν είναι εξαντλημένοι. Αντιθέτως η ανεργία είναι χαμηλότερη και η αγορά κινείται για περισσότερες μέρες. Δευτερευόντως αναπτύσσεται και ο τουρισμός του Σαββατοκύριακου ένας από τους πυλώνες του ενδοευρωπαϊκού τουρισμού.

  Για όσους δε θέλουν να δεχθούν τη ξένη πραγματικότητα μπορούν να λάβουν υπ’όψη τους τα εγχώρια ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια και καφετέριες που μένουν κάθε Κυριακή ανοιχτά και που όμως δεν έχουν γίνει παραρτήματα πολυεθνικών, ούτε οι εργαζόμενοι σε αυτά παρουσιάζονται περισσότερο κουρασμένοι απ’οτι σε άλλους κλάδους.

  Τέλος, η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο του, είναι παντελώς άσχετη με το θέμα. Κανείς δε λέει να υποχρεωθούν οι πιστοί να μην πηγαίνουν στις εκκλησίες, και κανείς δεν υποχρεώνει κανένα να πηγαίνει στα μαγαζιά στις Κυριακές. Η Κυριακή μπορεί να παραμείνει η μέρα του Θεού για όσους πιστεύουν και να γίνει ταυτόχρονα μέρα που θα εξυπηρετεί τους καταναλωτές.

  Είναι πλέον φανερό, ότι στην Ελλάδα η εσωστρέφεια και τα φοβικά σύνδρομα των συντεχνιών βλάπτουν τον πολίτη στερώντας του πολύτιμες ευκαιρίες και επιλογές. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα συνεχίσει να αρθρώνει τον λόγο της εξωστρέφειας και της ελευθερίας για το καλό των πολιτών.

Comments are closed.