• Ως εδώ! Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη παιδεία, τώρα!

     Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωση της εξέφρασε την διαμαρτυρία και αντίθεση της στις νέες καταλήψεις των πανεπιστημίων και τη παραπέρα διάλυση τους. Οι συγκεκριμένες φοιτητικές παρατάξεις που αντιδρούν με τον τρόπο αυτό στην εκλογή πρυτανικών αρχών με καθολική ψηφοφορία, αποκαλύπτουν με τις ενέργειές τους αυτές την βαθειά αντιδημοκρατική τους νοοτροπία και, κυρίως, ότι το μοναδικό τους μέλημα είναι η διατήρηση των προνομίων τους στα ΑΕΙ.

    Για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία η εκλογή πρυτανικών αρχών απευθείας από τις φοιτητικές παρατάξεις, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, έδινε στους φοιτητές συνδικαλιστές τη δυνατότητα αθέμιτων συναλλαγών με τους καθηγητές τους και ουσιαστικά τούς καθιστούσε συνδιοικητές των πανεπιστημίων. Η συνδιοίκηση αυτή εξέθρεψε τα φαινόμενα διάλυσης και διαφθοράς στα πανεπιστήμια και συνοδεύτηκε από την επιβολή κλίματος βίας και τρομοκρατίας σε φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό και τη κατάργηση της ελευθερίας έκφρασης στο εσωτερικό τους. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα τη διάλυση της κρατικής ανώτατης εκπαίδευσης, το κόστος λειτουργίας της οποίας πληρώνει πανάκριβα ο φορολογούμενος πολίτης.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη μόνο αν υλοποιηθούν τρείς βασικές ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα εισάγουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με στόχο την ποιοτική αναβάθμισή τους. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα καθώς δεν προσκρούουν στις ρυθμίσεις του άρθρου 16 του Συντάγματος. Πιο συγκεκριμένα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει:

    1. Την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια κάθε ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος και τη θεσμοθέτηση της ελευθερίας των διοικήσεων τους να επιλέγουν ελεύθερα το επιστημονικό αντικείμενο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τον κανονισμό λειτουργίας που επιθυμούν. Κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι ελεύθερο να συνάπτει συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού και ιδιωτικές εταιρείες και να δέχεται οικονομικές χορηγίες.

    2. Την ελευθερία επιλογής ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος από κάθε μαθητή ή φοιτητή που επιθυμεί να σπουδάσει σε κάποιο από αυτά.

    3. Την κατάργηση της απευθείας και αδιάκριτης χρηματοδότησης όλων των ιδρυμάτων και αντικατάστασή της από την “κατά κεφαλή” χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με τη νέα αυτή μέθοδο κάθε φοιτητής θα μεταφέρει, μέσω της ελεύθερης επιλογής του, τη δημόσια χρηματοδότηση που του αναλογεί από τον κρατικό προϋπολογισμό στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που ελεύθερα επέλεξε (περί τα 4.000 ευρώ κατ΄έτος, όσο δηλαδή κοστίζει η “δωρεάν” δημόσια εκπαίδευση για κάθε φοιτητή της χώρας μας κάθε χρόνο). Με τη μέθοδο αυτή όσα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν επιλέγονται θα χάνουν κάθε χρηματοδότηση και θα απορροφώνται από αυτά που θα έχουν περίσσευμα προτιμήσεων και, κατά συνέπεια, και οικονομικών πόρων.

    Οι προτάσεις αυτές της Φιλελεύθερης Συμμαχίας απευθύνονται στον Υπουργό Παιδείας κύριο Στυλιανίδη και στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Επίσης απευθύνονται στους φορολογούμενους πολίτες που δεν αποδέχονται τη συνέχιση της κατασπατάλησης των φόρων που πληρώνουν για την ανώτατη εκπαίδευση.

    Κυρίως όμως οι προτάσεις αυτές της Φιλελεύθερης Συμμαχίας απευθύνονται σε αυτούς τους πολίτες που δεν συμβιβάζονται με την οικονομική τους δυσπραγία και απαιτούν αξιοπρεπή ανώτατη εκπαίδευση και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

    {youtube}AnDpOh8b-FU{/youtube}

Comments are closed.