• «Ο λόγος μου, συμβόλαιο»

    Πιθανώς άθελά του, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος ανέδειξε ένα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, δηλώνοντας -κυνικά ή μη- ότι ο λόγος του είναι συμβόλαιο. Δυστυχώς, το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στην επίλυση διαφορών επί συμβολαίων, τόσο σε χρόνο όσο και σε κόστος επί της αξίας του συμβολαίου. Συγκεκριμένα, τα ελληνικά δικαστήρια βρίσκονται στη θέση 132, αμέσως κάτω από τα δικαστήρια στη Λιβύη. Ο μέσος χρόνος που παίρνει στο σύστημα δικαιοσύνης να εφαρμόσει ένα συμβόλαιο είναι 1580 μέρες, ενώ το κόστος ανέρχεται στο 14,4% της αξίας του συμβολαίου κατά μέσο όρο.

    Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μηχανισμός «καλής θέλησης» στη σύναψη συμφωνιών. Το σύστημα δικαιοσύνης δεν επιτρέπει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται ακόμα και για μια μικρή επένδυση, καθώς η μόνη βιώσιμη επενδυτική στρατηγική υπό αυτές τις συνθήκες είναι όλοι να «φυλάττουν τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά». Όσο η εφαρμογή ενός συμβολαίου παίρνει απαγορευτικά μεγάλο χρόνο κι έχει τεράστιο κόστος, κάθε επένδυση καθυστερεί, κάθε ελπίδα για γρήγορη πτώση της ανεργίας εξανεμίζεται.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει στην κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε προσπάθεια το σύστημα δικαιοσύνης να λειτουργήσει επιτέλους γρήγορα και φτηνά, ώστε και η φράση «ο λόγος μου, συμβόλαιο» να ανακτήσει την έννοια που θα έπρεπε να έχει.

Comments are closed.