• Μήνυση της ΦιΣ κατά των υπουργών Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη και κατά της ηγεσίας της ΕΛΑΣ

    H Φιλελεύθερη Συμμαχία κατέθεσε, σήμερα 26 Μαρτίου δια του προέδρου της Φώτη Περλικού, μηνυτήρια αναφορά κατά των υπουργών Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκηκαι της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας για πράξεις και παραλείψεις τους που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσιών στο κέντρο της Αθήνας. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι οι πρόσφατες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας θα είχαν αποφευχθεί εάν οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες είχαν επέμβει, όπως όφειλαν, για τη προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

    Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 13 Μαρτίου, 80 καταστήματα, 37 Ι.Χ. αυτοκίνητα και έξι υποκαταστήματα τραπεζών υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την επιδρομή κουκουλοφόρων. Στη διάρκεια των επεισοδίων υπήρχαν στην περιοχή αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες αντί να επέμβουν τους δόθηκε εντολή μη εμπλοκής και απομάκρυνσής τους. Η πληροφορία αυτή διασταυρώνεται από πολλές πηγές και κυρίως από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν σε περιπολία κοντά στην οδό Σκουφά, άλλους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην οδό Αναγνωστοπούλου και περιπολικό που βρισκόταν στην οδό Αλωπεκής. Οι 4 διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε σημεία πολύ κοντά στους κουκουλοφόρους διατάχθηκαν να επέμβουν μόνο όταν οι «γνωστοί- άγνωστοι» είχαν ήδη βρει ασφαλές καταφύγιο στο άσυλο της Νομικής Σχολής…  Κατά συνέπεια οι αστυνομικές δυνάμεις, που ήταν παρούσες στη διάρκεια των καταστροφών, έλαβαν παράνομη εντολή από την ηγεσία τους να μην εκτελέσουν τα καθήκοντά τους.

    Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο μεγαλύτερος παράνομος στη χώρα είναι το ίδιο το κράτος που με πράξεις ή παραλείψεις του θέτει σε κίνδυνο θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία βασίζει τις ενέργειές της κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο άρθρο 105 του Εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα που ορίζει ότι: «Για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση. Μαζί με το δημόσιο ευθύνεται εις ολόκληρον και το υπαίτιο πρόσωπο, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία πέραν της μηνυτήριας αναφοράς της κατά των αστυνομικών αρχών και των πολιτικών τους προϊσταμένων καλεί τους πληγέντες πολίτες να ασκήσουν αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου εφόσον δεν αποζημιωθούν πλήρως για τις καταστροφές που υπέστησαν. Σε ειδική πληροφοριακή καμπάνια, το Σάββατο 28 Μαρτίου, η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα γνωστοποιήσει στους πληγέντες τα δικαιώματα που τους παρέχει ο νόμος.

Comments are closed.