• Η παράταση τριών χρόνων, τελευταία ευκαιρία για τη χώρα και τους πολίτες της.

    Η έγκριση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δανείων ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, απομακρύνει την χρεοκοπία της χώρας κατά τρία χρόνια.

    Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, η χρηματοδοτική βοήθεια που θα παρασχεθεί, θα προστατεύει την Ελλάδα από την έκθεσή της στις διεθνείς αγορές για όλο το υπόλοιπο του 2010, όλο το υπόλοιπο του 2011 και την αρχή του 2012. Από την αρχή του 2012 και πέρα, η Ελλάδα θα αρχίσει να εκτίθεται και πάλι στις αγορές για την δανειοδότησή της έχοντας όμως αυξήσει, στο μεταξύ διάστημα, το δημόσιο χρέος της, από 115% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 140% του ΑΕΠ το 2013…

    Επομένως, αυτή η τρίχρονη αυτή περίοδος μπορεί να αποτελέσει για τη χώρα είτε μια τελευταία ευκαιρία ριζικής αλλαγής οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, ή, μια τελευταία παράταση ζωής του παλαιού καθεστώτος πριν αυτό σαρωθεί από τις αγορές το 2013.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε θα πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως για την άμεση επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και την άμεση αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της ανισορροπιών. Όπως έγινε γνωστό, αν υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων, τότε θα υπάρξει διακοπή της ροής της δανειοδότησης. Κάτω από τέτοιες συνθήκες η προσφυγή της χώρας στις αγορές για δανεισμό θα οδηγούσε στην, οριστική πλέον, χρεοκοπία της και οικονομική καταστροφή της.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία εκφράζει τις αμφιβολίες της για το κατά πόσο η Ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνική δημόσια διοίκηση έχουν τη θέληση και την ικανότητα να υλοποιήσουν το πολυσύνθετο πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι περισσότερο πιθανό, η  Ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση, να επιδοθεί εκ νέου στην γνωστή τέχνη της εξαπάτησης μέσω της παροχής πλαστών στοιχείων στους «κουτόφραγκους».

    Το πακέτο μέτρων δεν περιλαμβάνει, δυστυχώς, μέτρα μείωσης του κράτους και της σπατάλης του που θα μείωναν το χρέος και το έλλειμμα και θα είχαν σημαντικά αναπτυξιακά αποτελέσματα. Απ ότι φαίνεται η μοναδική «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν η αποφυγή μέτρων που θα έθιγαν το «βαθύ κράτος» όπως η πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ των λιμανιών και των αεροδρομίων, η κατάργηση των χιλιάδων οργανισμών και Νομικών Προσώπων που δεν παράγουν κανένα έργο, η αποκρατικοποίηση των ιδρυμάτων περίθαλψης και εκπαίδευσης, η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού ασφαλιστικού συστήματος και η αξιοποίηση της ακίνητης κρατικής περιουσίας.

    Η λήψη αυτών των διαθρωτικών μέτρων θα γίνει ακόμα πιο επιτακτική στα τρία χρόνια που απομένουν, καθώς είναι τα μόνα που μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη κα να εγγυηθούν δραστική μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους. Όμως τα διαρθρωτικά αυτά μέτρα, όπως και αυτά που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν μπορούν να υλοποιηθούν από αυτούς τους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς που τα αντιστρατεύονταν μέχρι και χθες, που υλοποιούσαν επί τριάντα χρόνια ακριβώς τα αντίθετα και που φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο. 

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ελπιδοφόρο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πολίτες παύουν πλέον να πιστεύουν ότι η ανάπτυξη της χώρας και η έξοδός της από τη κρίση μπορεί να προκύψει από το υπάρχον πολιτικό σύστημα της χώρας. Αν αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης στο υπάρχον πολιτικό σύστημα οδηγήσει στη λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών για την ανανέωσή του, τότε η σημερινή κρίση μπορεί να αποτελέσει την αρχή για ένα καλύτερο αύριο. 

     

    Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Comments are closed.