Η μόνη Θρησκευτική Ουδετερότητα είναι ο Διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας
Μετά το κοινό ανακοινωθέν του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η Φιλελεύθερη Συμμαχία εκφράζει την απογοήτευσή της. Όχι μόνο οποιαδήποτε εξαγγελία για θρησκευτική ουδετερότητα του Ελληνικού Κράτους αποδείχθηκε ψευδής, αλλά και οι φορολογούμενοι θα επωμιστούν το κόστος μιας κακής συμφωνίας.
Κατά τη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο, η Κυβέρνηση παραδέχτηκε το τίμημα της εκκλησιαστικής περιουσίας δίχως όμως να έχει γίνει καμία καταμέτρηση της αξίας που υποτίθεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο απέκτησε. Επίσης, δεν έχει υπολογιστεί η αξία της μισθοδοσίας κρατικής χρηματοδότησης της Εκκλησίας. Η Ελληνική Πολιτεία παραιτείται των αξιώσεών της, ιδρύοντας κατ’ ουσίαν μία κοινοπραξία κτηματικής εκμετάλλευσης με την Εκκλησία, που όχι μόνο δεν διαχωρίζει, αλλά περιπλέκει περαιτέρω τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους.
Το τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας είναι ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα συνεχίζουν να χρηματοδοτούν στο διηνεκές την εκκλησιαστική μισθοδοσία ενώ η αφαίρεση των ιερέων από το δημόσιο μισθολόγιο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παρακάμψει τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, διορίζοντας έναν κομματικό στρατό αργόμισθων ψηφοφόρων της στο Δημόσιο που αναπόφευκτα θα οδηγήσει εκ νέου τα οικονομικά της χώρας σε εκτροχιασμό.
Κύριο αίτημα του Φιλελευθερισμού είναι ο απόλυτος σεβασμός σε κάθε θρησκευτική έκφραση (ή την απουσία της) και η αποδοχή των θρησκευτικών πεποιθήσεων κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Ο μόνος δρόμος για την πραγματική θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους περνάει μέσα από την αφαίρεση κάθε αναφοράς σε θρησκεία στο Σύνταγμα της χώρας, μετατροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και απεμπλοκή κάθε θρησκεύματος από το οικογενειακό δίκαιο, δημόσια κτίρια και δημόσιες λειτουργίες (όπως οι ορκωμοσίες). Για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία, τα περιουσιακά ζητήματα με την Εκκλησία πρέπει να επιλυθούν οριστικά και μόνιμα, έτσι ώστε να υπάρξει μετάβαση σε ένα καθεστώς κατά το οποίο θα μπορεί η ίδια να αυτοχρηματοδοτεί τις λειτουργίες της.