• Η αποπομπή Ζορμπά ομολογία συγκάλυψης και ενοχής

   Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωση της πληροφορεί τους Έλληνες πολίτες για τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπονόμευσε τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής καταπολέμησης του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης (αρμόδιος διεθνής οργανισμός για τη καταπολέμηση του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος) που παρουσιάζονται σε αναφορά της για την Ελλάδα που συνέταξαν ελεγκτές της τον Ιούνιο 2007.

  Ποιο συγκεκριμένα η έκθεση της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force-FATF) με την οποία αξιολογεί τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για την καταπολέμησης του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος μέχρι τον Ιούνιο του 2007 αναφέρει ότι:

   

  • Τα έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα δεν είναι 1,6 δισεκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο, όπως ισχυρίζεται η Ελληνική κυβέρνηση, αλλά αφορούν πολύ σημαντικότερα ποσά. Όμως, παρά το τεράστιο μέγεθος των ποσών αυτών οι Ελληνικές αρχές και ο ιδιωτικός τομέας αξιολογούν τον κίνδυνο ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ελλάδα ως χαμηλό (σελίδα 18 της αναφοράς).
  • Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική νομοθεσία (άρθρο 7 παρ. 8 του νόμου 3424 της 29ης Νοεμβρίου 2005) προβλέπει απασχόληση μέχρι πενήντα ατόμων στην Ανεξάρτητη Αρχή οι ελεγκτές της FATF βρήκαν να εργάζονται σε αυτήν μόνο τρεις (σελίδα 60 της αναφοράς). Κατά την FATF το πρόβλημα στελέχωσης και οι ελλείψεις μηχανογράφησης αποτελούν τα κύρια εμπόδια στην αποτελεσματικότητα της Αρχής.
  • Επίσης υπάρχει σοβαρό ερώτημα για την ανεξαρτησία της Αρχής δεδομένου ότι η επιτροπή που παίρνει τις αποφάσεις συνίσταται από υψηλόβαθμους υπαλλήλους άλλων Υπουργείων (σύσταση 228 σελίδας 57 της αναφοράς).
  • Για τους λόγους αυτούς, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μη συμμορφωθείσα (NC) στον τομέα αυτό (σύνοψη σελίδας 63 της αναφοράς).

  Τα παραπάνω δικαιώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο τον κ. Ζορμπά ο οποίος απέδωσε κυρίως στην έλλειψη προσωπικού την περιορισμένη αποτελεσματικότητα της Ανεξάρτητης Αρχής καταπολέμησης του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος και καταρρίπτει τους υπαινιγμούς του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπρόσωπου ότι η σχεδιαζόμενη αποπομπή του κ. Ζορμπά οφείλεται στο ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του και δεν ανταποκρινόταν πλήρως στην αποστολή του.

  Πέραν όμως από την προσπάθεια απαξίωσης του κ. Ζορμπά ώστε να δικαιολογηθεί η αποπομπή του, τα πορίσματα τής προαναφερθείσας έκθεσης πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει αποτελεσματικούς μηχανισμούς καταπολέμησης του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα. Η κατάργηση της Ανεξάρτητης Αρχής και η υποκατάσταση της από επιτροπή, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε εσπευσμένα στη Βουλή, επιβεβαιώνει το συμπέρασμα αυτό. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται επίσης από την εκδικητική αποπομπή του κ. Ζορμπά λόγω του αγώνα του κατά της διαφθοράς και την, ταυτόχρονη και σκανδαλώδη, ατιμωρησία όσων πολιτικών ή ιδιωτών εμπλέκονται στα σκάνδαλα.

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης, σε μια περίοδο που πολιτικοί και κόμματα κατηγορούνται για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, συνιστούν ομολογία ενοχής του πολιτικού συστήματος και προσπάθεια ατιμώρητης συνέχισης των εγκληματικών πρακτικών του παρελθόντος.

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καλεί τους πολίτες, και όσους πολιτικούς επιθυμούν να διαχωρίσουν τη θέση τους αυτή την ύστατη ώρα, σε αγώνα για ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα θεμελιώσει τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα και την ελεύθερη οικονομία στην Ελλάδα. 

Comments are closed.