• Οι θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για την Οικονομία και την Ανάπτυξη

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία συμμετέχει στον προεκλογικό διάλογο καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις της για την οικονομία και την ανάπτυξη. Η δομή και η έκταση της παρουσίασης των θέσεων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας παίρνει υπόψη τους κανόνες της τηλεμαχίας μεταξύ των κυρίων Καραμανλή και Παπανδρέου με στόχο να διευκολυνθεί όποιος πολίτης θελήσει να κάνει συγκρίσεις. Για τον ίδιο λόγο οι θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας συνοδεύονται από τα πλήρη κείμενα των θέσεων των κυρίων Καραμανλή και Παπανδρέου για την Οικονομία και την Ανάπτυξη όπως κατατέθηκαν από τους ίδιους στην τηλεμαχία της 22ας Σεπτεμβρίου 2009. Πείτε την γνώμη σας για τις θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για την Οικονομία και την Ανάπτυξη κάνοντας κλικ εδώ.

    Οι θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για την Οικονομία και την Ανάπτυξη

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι η ανικανότητα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να λύσουν τα προβλήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης οφείλεται κυρίως σε πολιτικούς λόγους που λίγο επηρεάζονται από τις όποιες προθέσεις των ηγετών τους.  

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία έχει διατυπώσει ήδη από τη διακήρυξή της ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας αποτελεί η εμφάνιση προνομιούχων οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι προνόμια που οι ίδιοι κατοχύρωσαν και στεγανά που οι ίδιοι δημιούργησαν στο εσωτερικό του κράτους, παρασιτούν εις βάρος των μη προνομιούχων και των πόρων του Δημοσίου.

    Κάθε Έλληνας πολίτης γνωρίζει από την κοινωνική και επαγγελματική του διαδρομή τα μέλη των παρασιτικών αυτών ομάδων: είναι αυτοί οι κρατικοί λειτουργοί που του αρνούνται την άνευ «λύτρων» παροχή δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών, στην εφορία, την πολεοδομία ή το νοσοκομείο, είναι αυτοί οι ιδιώτες και κρατικοί λειτουργοί που εκμεταλλευόμενοι τη θεσμοθετημένη μονοπωλιακή τους θέση παρέχουν χαμηλής ποιότητας πανάκριβα προϊόντα ή υπηρεσίες στα δημόσια έργα, την παιδεία ή την υγεία. Είναι αυτοί, ιδιώτες και κρατικοί λειτουργοί, που δεν επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο άλλων στο χώρο τον οποίο λυμαίνονται, αντιδρούν σε κάθε έλεγχο, σε κάθε αξιολόγηση του έργου τους και σε κάθε αλλαγή που θέτει σε αμφισβήτηση τη μονοκρατορία τους. Είναι αυτοί που στραγγαλίζουν στη γένεσή της κάθε καινοτόμο πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αναβαθμίσει έναν επαγγελματικό κλάδο, να επεκτείνει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να προωθήσει την ανάπτυξη της χώρας.


    Οι προνομιούχες αυτές παρασιτικές ομάδες αποτελούν με τη δράση τους το σημαντικότερο εμπόδιο για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας, είτε απομυζώντας τα δημόσια ταμεία, είτε ακυρώνοντας, συχνά δια της βίας, τις όποιες καινοτόμες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εκμετάλλευση ευκαιριών ή την αποφυγή των κινδύνων που προκύπτουν από τις παγκοσμιοποιημένες αγορές. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι το ίδιο το πολιτικό σύστημα αποτελεί το εμπόδιο σε κάθε μεταρρύθμιση καθώς οι στυλοβάτες του, κυρίως τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είναι βαθειά διαβρωμένα από τις παρασιτικές ομάδες στις οποίες προαναφερθήκαμε.

    Η ομιλία-εξομολόγηση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκου Παπαδόπουλου στις αρχές της χρονιάς επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Στην ομιλία του αυτή ο πρώην υπουργός καταλήγει στο, δραματικό, συμπέρασμα ότι το ίδιο το πολιτικό σύστημα, σε κάθε απόπειρα εκσυγχρονισμού των διοικητικών δομών, αισθάνεται ότι απειλείται η αναπαραγωγή των πελατειακών του σχέσεων τόσο στη διοίκηση του συστήματος μέσω των κομματικών εντεταλμένων, όσο και στην διασφάλιση της πολιτικής διαμεσολάβησης για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών. 

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι δεν λείπουν μεταρρυθμιστικές δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Σχετικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι φιλελεύθερες δυνάμεις στο εσωτερικό των δύο αυτών κομμάτων είναι υπαρκτές και σημαντικές. Όμως αυτές αδυνατούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο εσωτερικό των κομμάτων αυτών, καθώς οι παγιωμένοι και κατά βάση κρατικοδίαιτοι κομματικοί μηχανισμοί ούτε θέλουν (λόγω της διάβρωσής τους από τα παρασιτικά συμφέροντα) ούτε μπορούν (λόγω παντελούς ανεπάρκειας) να αναλάβουν σοβαρές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Έτσι μόνο εξηγείται γιατί η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ως πολιτικοί οργανισμοί, αδυνατούν να συλλάβουν και, πολύ περισσότερο, να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

    Αν ανανεωνόταν το πολιτικό σύστημα θα ήταν εύκολο να προσδιοριστούν τα μέτρα που  χρειάζονται για την τόνωση της οικονομίας και της ανάπτυξης. Τα μέτρα αυτά είναι  γνωστά σε όλους καθώς έχουν συσταθεί κατ επανάληψη από  διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Ελληνικές κυβερνήσεις. Άλλοι φορείς, όπως η Alpha Bank στα οικονομικά δελτία της, αναλύουν συστηματικά και σε βάθος όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας και προτείνουν, με βάση τη διεθνή εμπειρία, συγκεκριμένες πρακτικές λύσεις σε όποιον πολιτικό θα ενδιαφερόταν πραγματικά για την έξοδο της Ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Το σύνολο των εργασιών αυτών θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση του κυβερνητικού προγράμματος ενός πραγματικά μεταρρυθμιστικού κόμματος που θα έβγαζε την Ελληνική κοινωνία και οικονομία από την κρίση…

    Όλες οι αναλύσεις και συστάσεις συμφωνούν, και η πραγματικότητα επιβεβαιώνει,  ότι η τόνωση της οικονομίας και της ανάπτυξης μιας χώρας είναι ευθέως ανάλογη της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της. Η 109η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας, σημαίνει ότι υπάρχουν άλλες 108 χώρες στον κόσμο οι οποίες θα προτιμηθούν από τους διεθνείς ή εγχώριους επενδυτές για να κάνουν εκεί τις επενδύσεις τους αντί της Ελλάδας. Αν αυτές οι επενδύσεις γίνονταν στην Ελλάδα θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας για τους σημερινούς άνεργους, θα ενίσχυαν τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και θα αύξαναν τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Όμως για να προτιμηθεί η Ελλάδα, αντί των άλλων χωρών, αποτελεί μονόδρομο η υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν οι διεθνείς οργανισμοί όπως η Διεθνής Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι μεταρρυθμίσεις που ακολουθούν είναι αυτές με βάση τις οποίες γίνεται η κατάταξη κάθε χώρας στη διεθνή λίστα ανταγωνιστικότητας από τη Διεθνή Τράπεζα: (1) ευκολία ανοίγματος/κλεισίματος επιχείρησης, (2) συνδυασμό εργασιακής ευελιξίας και ασφάλειας (flexicurity), (3) απλούστευση αδειοδοτήσεων οικοδομών, (4) ευκολία δανειοδότησης επιχείρησης, (5) προστασία επενδυτών, (6) απλούστευση φορολογίας, κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων και απλούστευση των συναλλαγών των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες (7) διευκόλυνση διασυνοριακού εμπορίου, (8) καταγραφή και εξασφάλιση τίτλων ιδιοκτησίας – αυξημένη προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων, (9) επιβολή ισχύος συμβάσεων, και (10) κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων.

    Παράλληλα με την προώθηση των παραπάνω μεταρρυθμίσεων θα πρέπει το κράτος να ενισχυθεί όσον αφορά τον εποπτικό-ρυθμιστικό-ελεγκτικό του ρόλο αλλά, από την άλλη, να αποσυρθεί από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκούσε μέχρι σήμερα. Η άμεση πώληση κάθε μειοψηφικού ή πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που διατηρεί το κράτος στις ΔΕΚΟ, η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων (π.χ. χαρτόσημα, αγγελιόσημα, κλπ), η κατάργηση της εφορίας και της πολεοδομίας με μεταβίβαση των αναγκαίων διαδικασιών στους υπεύθυνους λογιστές και μηχανικούς στα πλαίσια ενός νέου απλό αλλά αυστηρού νομικού πλαισίου, και ο ενιαίος –χαμηλός- φορολογικός συντελεστής, θα αποτελούσαν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Ο καλόπιστος πολίτης, παρά τους όποιους ενδοιασμούς του για κάποια από τα μέτρα που προαναφέρθηκαν, μπορεί να συμπεράνει ότι η Φιλελεύθερη Συμμαχία τολμά να καταθέτει  συγκεκριμένες λύσεις για τα συγκεκριμένα προβλήματα της οικονομίας. Ποιος άλλος δείχνει τέτοια πολιτική υπευθυνότητα; Σίγουρα όχι οι κύριοι Καραμανλής και Παπανδρέου …

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ είναι αυτός που προσέφυγε στις πρόωρες εκλογές με την αιτιολογία ότι χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή για τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να λάβει, εντούτοις αρνείται συστηματικά να κατονομάσει ποια είναι αυτά τα μέτρα για τα οποία ζητάει έγκριση από το εκλογικό σώμα. Είναι θετικό ότι μιλά για την άμεση ανάγκη μεταρρυθμίσεων και δύσκολων αποφάσεων, για δραστική μείωση της δημόσιας σπατάλης και του χρέους. Όμως δεν εξηγεί καθόλου πειστικά γιατί δεν έκανε τίποτα –ή έκανε ελάχιστα- τα προηγούμενα έξι χρόνια και δεν πείθει ότι θα συγκρουστεί τώρα, για να υλοποιήσει δύσκολες αλλά απαραίτητες πολιτικές.

    Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από την πλευρά του, υπόσχεται πολλά και δεν θέλει να δυσαρεστήσει κανέναν, δείχνοντας ότι δεν έχει ξεφύγει από τις χειρότερες στιγμές του παλαιού, λαϊκιστικού ΠΑΣΟΚ. Όρισε την «πράσινη» ανάπτυξη ως το μοντέλο που θα επιλύσει όλα τα προβλήματα ώστε να γίνει η Ελλάδα η «Δανία του Νότου» όπως είπε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όμως, όχι μόνο απέφυγε να αναφερθεί στις φιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν την Δανία στα σημερινά υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και ευημερίας, αλλά ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να επιτύχει τον ίδιο στόχο με … αντίθετες πολιτικές από αυτές που εφαρμόζουν οι φιλελεύθεροι Δανοί πρωθυπουργοί. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ παραπλανά το εκλογικό σώμα καθώς οι πολιτικές που προτείνει θα έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα να βυθίσουν την Ελλάδα ακόμα πιο βαθιά στη Βαλκανική της μιζέρια…

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, παρά το μικρό της μέγεθος, εκπροσωπεί στην Ελλάδα τις φιλελεύθερες ιδέες και προτάσεις που εφαρμόζονται με επιτυχία από τα –κυβερνώντα- φιλελεύθερα πολιτικά κόμματα χωρών όπως η Δανία, η Σουηδία, το Βέλγιο και η Φινλανδία. Χώρες που το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία συχνά εκθειάζουν για τον πλούτο και την ευημερία τους αλλά αποφεύγουν επιμελώς να ενημερώσουν τους Έλληνες πολίτες για τις –φιλελεύθερες- πολιτικές που οδήγησαν τις χώρες αυτές σε αυτόν τον πλούτο και σε αυτήν την ευημερία.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία εκτιμά, ότι κανένα από τα κόμματα του δικομματισμού δεν είναι σε θέση να προτείνει, πόσο μάλλον να υλοποιήσει, τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να βγει από την κρίση και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά η Ελληνική οικονομία. Τα μικρότερα κόμματα, που υποδύονται τους αντίπαλους του δικομματισμού, είναι συχνά χειρότερα και από τον ίδιο τον δικομματισμό που απειλούν να ανατρέψουν. Δυστυχώς το πολιτικό αυτό αδιέξοδο δεν προμηνύει τίποτα καλό για την επομένη των εκλογών.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία αντιλαμβάνεται πλήρως την κρισιμότητα των περιστάσεων και πιστεύει  βαθειά στην ορθότητα των φιλελεύθερων ιδεών και πολιτικών της προτάσεων. Για τους λόγους αυτούς θα είναι παρούσα και ενεργή στη δύσκολη, για την Ελλάδα και τους Έλληνες, περίοδο που ξεκινά.    

Comments are closed.