• Όχι στους αποκλεισμούς των δρόμων, όχι στον λαϊκισμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις

    Ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από ένα χρόνο, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, υποσχόταν ένα δις στους αγρότες, αντί των 500 εκατομμυρίων που έδινε τότε η Νέα Δημοκρατία… Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου εισπράττει, με αποκλεισμούς δρόμων και παράλυση της χώρας, τις ανεκπλήρωτες λαϊκίστικες εξαγγελίες που τον έφεραν στην εξουσία.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι, για τη σημερινή κατάσταση στην ελληνική γεωργία, φέρουν βαρύτατη ευθύνη οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που χρησιμοποίησαν αλόγιστα τους κοινοτικούς πόρους, όχι για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τον εκσυγχρονισμό της, αλλά για την εξυπηρέτηση των κομματικών πελατειών τους στην ύπαιθρο. Η πολιτική των τελευταίων δεκαετιών αποσύνδεσε τη γεωργική παραγωγή από την αγορά και διοχέτευσε τις κοινοτικές επιδοτήσεις στη κατανάλωση διαλύοντας, έτσι, τον κοινωνικό ιστό της ελληνικής επαρχίας, καταστρέφοντας το περιβάλλον και στερώντας τον καταναλωτή από φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

    Τέλος, δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων, ιδίως αυτοί που εκβιάζουν, σε ετήσια βάση, την κοινωνία με απαράδεκτους αποκλεισμούς των εθνικών οδών. Που, ενώ εγείρουν απαιτήσεις προς την υπόλοιπη κοινωνία, δεν έχουν κάνει ποτέ δημόσιο απολογισμό για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησαν τους τεράστιους δημόσιους (κοινοτικούς και εθνικούς) πόρους που τους δόθηκαν.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι κάθε δημόσια ενίσχυση δεν μπορεί να ζητείται άνευ όρων και να παρέχεται στους παραλήπτες χωρίς καμιά λογοδοσία για τα αποτελέσματά της. Ιδίως μάλιστα όταν, στην Ελλάδα, η διανομή των αγροτικών επιδοτήσεων χαρακτηρίζεται από την μεγαλύτερη αδιαφάνεια συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει την προετοιμασία για τη μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης βασισμένο στην επιχειρηματικότητα, την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την αγορά και τις καινοτομίες στη παραγωγή των αγροτικών προϊόντων.

    Οι προτάσεις αυτές αποτελούν μονόδρομο για την αναγέννηση της ελληνικής επαρχίας.  

Comments are closed.