• Στην Κύπρο η επόμενη σκηνή του δράματος. Πού θα καταλήξει;

    Η πρωτοφανής για ανεπτυγμένη οικονομία απόφαση για τον εφάπαξ φόρο, ισοδύναμο με κούρεμα, των καταθέσεων στην Κύπρο, βρίσκει έντονα προβληματισμένο κάθε φιλελεύθερα σκεπτόμενο άτομο, καθώς όχι μόνο θίγει το θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας αλλά δημιουργεί και ένα  προηγούμενο το οποίο μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος σε όλη την Ευρώπη.

    Η προτεινόμενη “λύση” πιθανότατα να δημιουργήσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό από αυτό που προσπαθεί να μειώσει καθ’ότι είναι πιθανόν πολλοί καταθέτες, Κύπριοι και ξένοι, να σπεύσουν να αφαιρέσουν τα χρήματα τους από τις επίφοβες πια Κυπριακές τράπεζες,  μειώνοντας και όχι αυξάνοντας τη ρευστότητά τους.


    Στη Φιλελεύθερη Συμμαχία εκτιμάμε πως η απόφαση αυτή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να υπονομεύσει το ρόλο της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο. Κατ’ επέκταση τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη παύουν να έχουν κίνητρο να μειώσουν τους φόρους που πνίγουν την επιχειρηματικότητα, και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα.

    Το κούρεμα των καταθέσεων, ακόμα και αυτές των μικροκαταθετών, οι οποίοι υποτίθεται καλύπτονταν από τις κρατικές εγγυήσεις, κινδυνεύει να καταστρέψει την όποια εύθραυστη εμπιστοσύνη είχε οικοδομηθεί τους τελευταίους μήνες και να αποτρέψει οριστικά κάθε ελπίδα επιστροφής κεφαλαίων στη χώρα.

    Η απόφαση αυτή δείχνει ότι οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραμένουν αναποτελεσματικές στις προσπάθειες σωτηρίας του κοινού μας νομίσματος και της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης σ’ όλη την Ευρωζώνη.
    Το κοινό νόμισμα δεν μπορεί να επιβιώσει  χωρίς ένα δίκαιο, σταθερό και αξιόπιστο πανευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
    Η δημιουργία ενός τέτοιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπου το ρίσκο θα κατανέμεται όσο πιο δίκαια γίνεται στους άμεσα εμπλεκόμενους και όχι σε ανυποψίαστους και αμέτοχους πολίτες αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση για τις φιλελεύθερες δημοκρατίες στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θα πρέπει να αναγνωριστεί πως, είτε το επιθυμούμε είτε όχι, ένα παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα ξεπερνά τις δυνατότητες ελέγχου και στήριξης από τα εθνικά κράτη και χρειάζεται υπερεθνικές λύσεις.

Comments are closed.