• Ελεύθερα πανεπιστήμια ή βαρβαρότητα;

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καταδικάζει την ενέργεια των ‘ομάδων’ που έχουν καταλάβει το κέντρο διαχείρισης των υπολογιστικών συστημάτων στο ΕΚΠΑ για να παρεμποδίσουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις εκλογές του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος.

  Για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία, ο νόμος Διαμαντοπούλου παραμένει στο κρατικιστικό πλαίσιο, παρά την προσπάθεια να φέρει αλλαγές προς για την καλύτερη λειτουργία των πανεπιστημίων και την απελευθέρωσή τους από τις κομματικές συντεχνίες. Το κράτος εξακολουθεί να ορίζει πολλές πλευρές της λειτουργίας τους.

  Η κτητική διάθεση που δείχνουν οι κρατιστές για τα πανεπιστήμια, με πρόσφατα σύμπτωματα την υστερία του ΣΥΡΙΖΑ για τον ‘τεχνοφασισμό’ που ανακάλυψε και το σκοταδοφασισμό που εφαρμόζουν όσοι κατεβάζουν τους servers για τις εκλογές στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την πλήρη απελευθέρωση των πανεπιστημίων από το Κράτος και την δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστήμιων.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη διακοπή λειτουργίας των servers δεν παρεμποδίζεται μόνο η ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά και η ομαλή επικοινωνία των Πανεπιστημίων με τη διεθνή ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, όπως επίσης και οι λειτουργίες των νοσοκομείων του ΕΚΠΑ (Λαικό, Ευγενίδειο, Αιγηνήτειο, Αρεταίειο κλπ).

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει τη δημόσια χρηματοδότηση όσων μπορούν, θέλουν αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν στα Πανεπιστήμια της επιλογής τους μέσα από το σύστημα των κουπονιών εκπαίδευσης και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

  Τότε οι δεξιοί σκοταδιστές και οι αριστεροί νεολουδίτες θα παραμεριστούν από τα ιδρύματα που θα μπορούν να χαράξουν ελεύθερα τη δική τους πολιτική και θα ανταμειβονται από τους ίδιους τους φοιτητές για την ποιότητα των σπουδών που παρέχουν.

  Σε μια εποχή που η γνώση της ανθρωπότητας διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια και μεταδίδεται μέσα σε λεπτά από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη, είναι μυωπικό και μικρόνοο να πιστεύει κάποιος ότι οποιοδήποτε Κράτος μπορεί να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει μόνο του, ένα σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που μπορεί να ανταποκριθεί στη σύγχρονη εποχή ως η εμπροσθοφυλακή της έρευνας και της καινοτομίας.

  Το μόνο που έχει μείνει από το ‘ιδεώδες’ του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου, είναι η αιμορραγία κονδυλίων από τα νοικοκυριά προς το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσουν τις συμπληρωματικές (και ουσιαστικές) σπουδές των φοιτητών.

  Με την οικονομία σε τραγική κατάσταση η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα ωφελήσει μόνο την παιδεία αλλά και την κοινωνία μας γενικότερα.

Comments are closed.